Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Thebe vraagt faillissement aan

Thebe Huishoudelijke Zorg kampt al jaren met verliezen en een aanzienlijk negatief eigen vermogen. Door forse bezuinigingen van de overheid zien de financiële vooruitzichten er nog slechter uit dan verwacht. Faillissement van het onderdeel Huishoudelijke Zorg is het gevolg.
Thebe Huishoudelijke Zorg is failliet. De organisatie doet er alles aan om de zorg bij cliënten te continueren.
Thebe Huishoudelijke Zorg is failliet. De organisatie doet er alles aan om de zorg bij cliënten te continueren. - Foto: ANP Roos Koole

Bij het faillisement zijn 1952 medewerkers (480 fte) en 6762 cliënten in 20 gemeenten betrokken.

Geen andere keuze

Bestuurder Karel Verweij: 'We betreuren het zeer dat medewerkers, die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet, hun baan verliezen. En ook vinden we het bijzonder vervelend dat dit  overlast met zich meebrengt voor cliënten. Maar het was voor de rest van de Thebe organisatie niet langer verantwoord om het technisch failliete Thebe Huishoudelijke Zorg financieel te blijven ondersteunen. We hadden helaas geen andere keuze.'

Overige onderdelen

De medewerkers van Thebe Huishoudelijke Zorg en de betreffende gemeenten zijn inmiddels geïnformeerd. De overige delen van Thebe, zoals de thuiszorg, kraamzorg en verpleeghuiszorg, ondervinden geen gevolgen van het faillissement. Cliënten die naast huishoudelijke zorg ook nog andere zorg van Thebe ontvangen, zoals verzorging of verpleging (bijv. hulp bij het wassen en aankleden of het innemen van medicijnen), begeleiding (thuis of op een dagverzorging), of die gebruik maken van de maaltijdservice kunnen blijven rekenen op deze zorg en ondersteuning.

Continuering van de zorg

Thebe Holding zegt er alles aan te doen om de curatoren te faciliteren, zodat de zorg aan cliënten zo veel mogelijk door kan gaan. Hiervoor doen de curatoren een beroep op de medewerkers om in januari te blijven werken. De 20 gemeenten, waar Thebe Huishoudelijke Zorg actief was, krijgen op deze manier de tijd om een passende oplossing te vinden en de overlast voor cliënten te beperken.

Scenario's

In de afgelopen anderhalf jaar heeft Thebe Huishoudelijke Zorg de mogelijke scenario's verkend. Zo ging afgelopen zomer een groot aantal thuishulpen na intensief en constructief overleg akkoord met een  nieuwe functie als huishulp. Ook werd aangekondigd dat de contracten met alle tijdelijke medewerkers niet werden verlengd. Voor die medewerkers die de nieuwe functie van huishulp niet accepteerden, werd ontslag aangevraagd bij het UWV. Begin november bleek dat dit niet werd verleend. Door de verder teruglopende vraag naar huishoudelijke hulp en de lagere tarieven vanaf 1 januari 2015 heeft de beoogd samenwerkingspartner van de joint venture met Thebe Huishoudelijke Hulp besloten om af te zien van de samenwerking. Thebe Huishoudelijke Zorg heeft nog overleg gevoerd met andere mogelijke overname- en samenwerkingskandidaten, maar dat heeft helaas niet tot resultaat geleid. Op verzoek van Thebe Huishoudelijke Zorg hebben twee stille bewindvoerders de mogelijkheid van een voorbereide doorstart onderzocht.  Ook zij zagen geen andere mogelijkheid dan een faillissement, legt de organisatie uit.

Of registreer u om te kunnen reageren.