Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Vrije artsenkeuze verdwijnt ‘linksom of rechtsom’

Mark van Dorresteijn
Het kabinet gaat de wijziging in artikel 13 opnieuw indienen in het parlement. Mocht die wet opnieuw de eindstreep niet halen, dan zal het kabinet ervoor zorgen dat het akkoord met de zorgsector toch wordt uitgevoerd.
Vrije artsenkeuze verdwijnt ‘linksom of rechtsom’
Foto: ANP - Martijn Beekman
Premium

Dat staat in een brief

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. wat mij zo verbaast is dat het laten verdwijnen van vrije artsenkeuze in tegenstrijd is met het marktmechanisme wat eerst juist is geintroduceerd. Immers het idee was dat burgers meer op basis van kwaliteit en kosten zelf hun zorgverleners konden kiezen, zorgverleners moesten daar meer hun best voor doen. Als dan de zorgverzekeraar uiteindelijk de vergoeding onthoudt is het marktidee dus verdwenen en heeft de patient geen prikkel meer om daar zelf naar te zoeken. Zelfmanagement en de eigen regie, loze kreten dus.

    2. Lees alle reacties
    3. Geachte politici, waar blijft de grondwet in deze? Autonomie over eigen lijf en leven houdt ook in dat de burger zelf uitmaakt wie hem/haar helpt. Dat mag een politicus niet eens. Als de regering die kant op wil is men ongrondwettelijk bezig en is het de vraag nog maar of deze regering als democratisch dan wel dictatoriaal moet worden bezien.
      Sterker nog, op basis van de grondwet en de Verklaring van de Rechten van de Mens hoeft een burger zich niet eens te laten verzekeren voor ziektekosten.

    4. Het einde van de solidariteit wordt doorgedrukt: weet men wel wat de mensen in het land willen? En hoeveel iedereen over heeft voor goede zorg? Hoe slecht het om gedesillusioneerde en gedemotiveerde artsen te hebben die hele dagen moeten vinken in plaats van te luisteren naar patiënten? De roeping die velen na jaren nog voelen en waarmaken, wordt ondergeschoffeld.

    5. Hier is een herhaling van de geschiedenis gaande.In 1983 vond Lubbers dat het allemaal te duur werd en bevroor alle budgetten in de cure. Ondertussen gingen ook de volgende kabinetten onverdroten voort met het optuigen van de AWBZ(de oude moeder van Lubbers ging toen zeker naar het bejaardentehuis), terwijl wij ten opzichte van het buitenland niet boven de norm zitten met de kosten van de cure.Het probleem zat dus in de kosten van de AWBZ(onbekend in de rest van de E.U, waar nog de onderhoudsplicht volgens het BW geldend is).Met name de VVD had alle belang bij het optuigen van deze wet,welke in eerste aanleg alle vermogensbestanddelen buiten schot liet.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.