Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ActiZ voorspelt blamage zorgstaking Abvakabo

De nationale stakingsdag die vakbond Abakabo FNV morgen organiseert voor verpleeg- en verzorgingshuizen zal weinig zorgmedewerkers op de been brengen. Dat voorspelt werkgeversorganisatie ActiZ op basis van een rondgang langs haar leden.

'Wij verwachten morgen minder dan tien werkonderbrekingen in plaats van de aangekondigde honderd', zegt ActiZ-woordvoerder Bernadet Naber. 'En de opkomst bij die werkonderbrekingen zal ook heel laag zijn. Dat krijgen wij te horen van zorgorganisaties die we hierover spreken en van zorgmedewerkers zelf.' Volgens Naber is de verwachte  lage opkomst te wijten aan het feit dat Abvakabo FNV de personeelsleden van verzorgings- en verpleeghuizen weinig te bieden heeft. 'Ze zijn in december van de onderhandelingstafel voor de nieuwe cao weggelopen en hebben met BTN een aparte cao afgesproken. Die cao heeft echter alleen maar betrekking op medewerkers voor de huishoudelijke zorg. Medewerkers van verpleeg – en verzorgingshuizen hebben hier dus niets aan. Want voor deze groep zorgmedewerkers hebben Abvakabo FNV en BTN in hun cao niets geregeld.'

Meer loon

Vakbondsleider Lilian Marijnissen zegt dat ze wel degelijk iets te bieden heeft voor medewerkers van intramurale zorginstellingen. 'Wij willen voor hen een veel hogere loonstijging afspreken van 2,7 procent ten opzichte van de 0,8 procent die ActiZ biedt in haar cao. Het is bizar dat de salarissen in de zorg zo laag blijven want in de OVA-ruimte zit genoeg voor een loonsverhoging.' De OVA is de indexering van de stijging van de lonen vanuit het Rijk.

Twee cao's

De situatie rondom de twee aparte cao's voor de huishoudelijke hulp is sinds december vrijwel ongewijzigd. ActiZ heeft haar cao vvt aangeboden aan het ministerie van Sociale Zaken voor een algemeen verbindend verklaring. Abvakabo FNV gaat dit volgens Marijnissen binnenkort doen met de alternatieve cao die het met BTN heeft gesloten. Het is de grote vraag welke cao door minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher algemeen verbindend verklaard zal worden. Marijnissen: 'Asscher kan niet zomaar voor een van de twee cao's kiezen. We moeten hierover in overleg met ActiZ. Wij hopen dat ons deel voor de huishoudelijke zorg wordt opgenomen. We stellen daar een minimumtarief voor thuiszorgmedewerkers vast van FWG 15.'

Asschers keuze

Naber denkt niet dat dit laatste gaat gebeuren. 'Onze cao-wordt door 96,5 procent van de branche verkozen tot favoriete cao. Wij maken ons zorgen over medewerkers die onder de BTN-cao vallen en die niet in de thuiszorg werken. Die krijgen dus geen loonsverhoging en geen eindejaarsuitkering. Wij willen dat die mensen dat krijgen net zoals medewerkers onder onze cao.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

3 reacties

  • fleurtje

    Actiz zit er voor de werkgever, niet voor de werknemer. In de OVA zit namelijk meer dan de 0.8% van Actiz.

  • Saul Koster

    Het is wishful thinking van Actiz en het gooit koren op de molen van die asociale vakbond. Mw Naber zou boven de partijen moeten staan, dat zou sterker zijn. Bovendien hebben de bonden het recht op werkonderbreking en staking en Actiz gedraagt zich als een aangeschoten stukje managementwild. Ze is net mevrouw Marijnissen, maar dan aan de ander kant. Mw Marijnissen roept wat Heerts voorkauwt en mevrouw Naber roept wat mijn naamgenoot voorleest.

  • Boers

    Geeft maar weer eens aan hoe het contact van Actiz met hun achterban is. Ik was zelf bij de vorige actiedag aanwezig en zag daar tientallen zorgmedwerkers op die locatie actievoeren. Op facebook zag ik in januari al tientallen foto's van tientallen verschillende zorglocaties voorbij komen. Ik denk dat Actiz morgen haar worden moet inslikken. We zullen zien wie er morgen gelijk heeft. Bellen jullie Actiz morgen nog even voor commentaar?

Of registreer u om te kunnen reageren.