Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ontslaggolf zorg: het ergste moet nog komen

Sarah Berends
Het UWV schat dat dit jaar 20.000 banen in de zorg- en welzijnssector verdwijnen. Vorig jaar vielen er ook al 20.000 ontslagen. Bovendien stelt het UWV dat de ergste golf nog moet komen.
Ontslaggolf zorg: het ergste moet nog komen

Als gevolg van overheidsbeleid is er vanaf 2015 structureel minder geld voor professionele zorg. Door uitbesteding van de ouderenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg aan de gemeenten zal de krimp in de zorgsector toenemen. Bovendien heerst er nog onzekerheid bij gemeenten met welk budget zij de taken uit moeten voeren.

AWBZ

Micky Adriaansen bestuurder van Triade Gehandicaptenzorg uit felle kritiek op de ontslaggolf  in Nieuwsuur: ‘Er is te veel geld uitgegeven aan de AWBZ. De bezuinigingen zijn niet vreemd, alleen de volgorde hadden we beter moeten afspreken. Eerst moeten er veranderingen komen en dan pas bezuinigen. Of eerst bezuinigen en dan veranderen, maar niet tegelijkertijd.’

Ontslagen

De ontslagen zijn opmerkelijk, omdat in 2007 nog 140.000 verzorgende nodig waren in de zorg- en welzijnssector. Momenteel werken er in Nederland 1,1 miljoen mensen in de zorg.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De vraag is dus waar de ontslagen nu vallen? Hopelijk niet de zorgmedewerkers vanaf niveau 3. Heeft het UWV hier meer informatie over?
    Daarnaast rijst ook de indringende vraag hoe lager geschoolde zorgmedewerkers (facilitaire voorzieningen) opnieuw aan de slag zouden kunnen bij hotelmatige service- en dienstverleners. Bijvoorbeeld wanneer de intramurale zorgondernemer een netwerksamenwerking aangaat met (semi) private ondernemers op de terreinen van Wonen en Service en waar de herordening van publiek naar privaat plaatsvindt. Wanneer dit lukt behoeven de zorgcentra niet te worden gesloten, kan de burger blijven wonen en is er een win-win voor de publieke- en private markt, mits dus juridisch en bedrijfsmatig goed gescheiden. Google voor meer info en/of inspiratie eens op Draaiboek-wonen-van-zorg-onderscheiden dat door een college van deskundigen is ontwikkeld.

  3. Voor de volledigheid moet worden opgemerkt dat bij wonen en zorg scheiden (tot op heden alleen nog lagere ZZP’s) geldt dat het intramuraal wonen en service binnen de GGZ, GZ en VV&T wegvalt.
    Daarmee vervalt de legitimering van de publieke zorginstelling om deze diensten ongewijzigd voort te zetten met publieke middelen en contracten (waaronder huur- en loondienstverbanden op terrein wonen en service).
    Dus ”bezuiniging” lijkt dit jaar vooralsnog niet te gaan over professionele hulpverlening. Die blijft in vorm van verzorging en verpleging voor zorgmedewerkers vanaf niveau 2/3 gewoon in tact via de wet langdurige zorg (hoewel grotendeels op ambulante basis). WMO moet ten aanzien van begeleiding nog vorm en inhoud krijgen, waarmee echter niet gezegd is dat begeleiding of belang van professie meteen verdwijnt.
    Ontslagen goed voor te stellen op het ondersteunende apparaat omdat span of control verandert. Maar ontslag van niveau 2/3 verzorgenden echter minder logisch; ironisch genoeg alleen al vanwege de zorgdeclaratie die alleen zorgmedewerkers kunnen verzilveren op ambulante basis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.