Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Laat studenten de thuiszorgmarkt niet vervuilen’

Niet alleen de inzet van werklozen in de thuiszorg moet voorkomen worden, ook studenten moeten ervan weerhouden worden onder de prijs thuishulp te bieden. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van vakbond CNV Vakcentrale.
‘Laat studenten de thuiszorgmarkt niet vervuilen’

Hulpstudent.nl is een jonge onderneming die al een aantal jaren hulp in huis aanbiedt door het actief werven en inzetten van studenten. De studenten werken in alle regio's, behalve in Groningen en Zeeland. Ze doen het werk naast hun studie en krijgen geen aparte zorgopleiding. Volgens een woordvoerder van de particuliere thuishulpaanbieder is de inzet van werklozen voor huishoudelijke hulp 'absolute waanzin'. 'Ouderen hebben persoonlijke verzorging nodig, met de nadruk op persoonlijk. Bovendien is enige deskundigheid vereist, maar het moet wel betaalbaar blijven.' Volgens de woordvoerder zijn studenten ondanks het gebrek aan zorgopleiding over het algemeen deskundiger dan werklozen.

Korting

Het uurtarief van Hulpstudent.nl ligt op 12,95 euro. 'Klanten kunnen een euro korting krijgen als ze zelf een kennis of familielid als nieuwe klant bij ons aanleveren. Het voordeel van studenten boven werklozen is dat studenten gemotiveerder en secuurder zijn dan werklozen. Jongeren zijn bovendien enthousiast en werken harder.'

CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt de prijs van Hulpstudent.nl veel te laag. 'Ik heb niets tegen de inzet van studenten als thuishulp als zodanig. Maar dan moet het wel gebeuren met eerlijke arbeidsvoorwaarden. En dat kan volgens mij niet tegen dat tarief.'

Werklozen

Limmen sprak zich vorige week op de website van CNV Vakcentrale uit tegen de dreigende inzet van werklozen als thuishulpen. 'In augustus vorig jaar werd door de gemeenten Rotterdam en Deventer het plan geopperd om werklozen in te zetten in de thuiszorg. Die zouden het verlies aan banen dan kunnen opvangen en tegelijkertijd werkervaring kunnen opdoen, als tegenprestatie voor hun werkloosheidsuitkering. Het leveren van een maatschappelijke tegenprestatie voor het verkrijgen van een uitkering is goed, maar niet als dit leidt tot verdringing van banen en tot verlies aan professionaliteit in de thuiszorg. Het kan toch niet zo zijn dat er straks tienduizenden medewerkers in de thuiszorg hun baan verliezen en dan als tegenprestatie voor hun uitkering weer hetzelfde werk gaan doen?'

Dienstencheque

Als oplossing voor het ontstaan van een groot zwart circuit en de inzet van onderbetaalde medewerkers voor huishoudelijke hulp, noemt Limmen de dienstencheque. Net zoals werkgeversorganisatie ActiZ denkt CNV met de uitgifte van deze cheques de arbeidsvoorwaarden in de huishoudelijke hulpverlening te kunnen beschermen. In hoeverre de dienstencheque al ingevoerd kan worden, is volgens Limmen nog niet duidelijk.

5 reacties

 • Huize Wezup

  Oppas! Ik begreep dat oppas zoals dat genoemd werd onder de noemer begeleiding staat. In een artikel van Hulpstudent stond dat er op mensen met dementie werd gepast! Alleen al het woord oppas. Om met mensen met dementie om te gaan is specialistische hulp nodig. Bij controle van de Inspectie let deze duidelijk op of er professionele hulp ingezet wordt om mensen met dementie te begeleiden.Een instelling kan zelfs hierom onder toezicht komen. Hebben de studenten wel door dat zij voor de rechter staan als er iets mis gaat. Wij zijn zeker voor studenten inzetten in instellingen. Wij doen dit zelf ook maar altijd is er een verzorgende IG of verpleegkundige aanwezig. Nooit staan deze studenten alleen. Studenten zijn inderdaad zeer ijverig en leergierig. Al te vaak worden er vrijwilligers ingezet in situaties die zeer complex zijn. Omgaan met dementerenden moet je niet onderschatten. Door deskundige begeleiding zien we onze dementerenden vooruit gaan.
  Vriendelijke groet,

 • MichielvanHulpstudent

  Beste Wouter,

  Goed artikel. Ik ben het helemaal met je eens dat je thuiszorg niet moet overlaten aan ongeschoolde hulp (zoals studenten). Hulpstudent.nl biedt geen specialistische zorg, maar semizorg in de vorm van schoonmaakwerkzaamheden, tuinonderhoud, oppas en bijles een aanvulling op wat de thuiszorg biedt. De studenten krijgen hiervoor een vergoeding hoger dan het minimumloon. Ik hoop dat iets aan deze toevoeging hebt.
  Vriendelijke groet.

 • fred

  Geachte lezer,
  Veel personen zijn positief creatief om anderen te ondersteunen zoals ook Hulpstudent(zorgvragen)) en Student aan Huis (computerproblemen) tegen een vriendenprijsje.
  Misschien dat de vakorganisatie extra aandacht wil geven aan de verlaging van de pensioenen,de dreigende sluiting van verzorgingshuizen en de ontslaggolf in de thuiszorg.
  Elk euro telt zoals we weten maar ook meer handen aan het bed i.p.v. benen onder de bureaux.
  Voor meer informatie kan de vakorganisatie klikken op de site www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  En mocht de vakorganisatie het hiermee niet eens zijn dan zien wij dat wel via de blogreacties.
  Vriendelijke groet.

 • Seb

  Deze ontwikkelingen zijn niet terug te draaien.

  Door de transitie en de bezuinigingen in de Thuiszorg zal de particuliere thuiszorgmarkt groeien. Particulieren zullen een zo hoog mogelijke kwaliteit tegen een zo laag mogelijke prijs willen hebben. De thuiszorg die nu netjes binnen de CAO wordt geleverd is te duur en nogal eens van slechte kwaliteit. Tegenover deze CAO-thuiszorg zullen dus alternatieven ontstaan, die vanuit het perspectief van de klant beter en goedkoper zullen zijn. Het gaat daarbij om buitenlandse zorgverleners, studenten, uitkeringsgerechtigden, maar ook zwart en illegaal werk.

  Overigens een ontwikkeling die onze gehele arbeidsmarkt ook buiten de zorgsector zal treffen aangezien arbeid in loondienst en binnen CAO's bruto-bruto te duur is voor werkgevers en netto te weinig oplevert voor (lage lonen) werknemers. Daar zou mijnheer Limmen zich vooral druk over moeten maken. De polder en haar nieuwe product de Wet Werk en Inkomen gaat dit proces eerder versnellen dan dempen.

  Succes!

 • Teceer

  de kern van het vraag is natuurlijk hoe voorkomen kan worden, dat mensen (bijvoorbeeld studenten) zich laten uitbuiten door 'onder de prijs' te werken.
  openbaarheid van tarieven is daarbij zeker een instrument, net als het opheffen van (belasting)regels die het inzetten van mensen voor een beperkt aantal uren bevoordelen. om voor alle werkzoekenden een gelijk speelveld te realiseren, met rechtsbescherming.

Of registreer u om te kunnen reageren.