Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gedonder over cao gehandicaptenzorg

Abvakabo FNV legt het onderhandelingsresultaat over de cao gehandicaptenzorg niet aan zijn leden voor. Dat bevestigt vakbondsbestuurder Eddy Stam. De werkgeverskoepel Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de bonden CNV Publieke Zaak, Nu'91 en FBZ leggen het akkoord wel aan hun leden voor.
Gedonder over cao gehandicaptenzorg
Foto: ANP Photo

Abvakabo FNV wil terug naar de onderhandelingstafel en weigert het huidige resultaat ter stemming voor te leggen aan de leden. Volgens Stam is het niet vreemd dat een getekend akkoord niet aan de leden wordt voorgelegd. 'Dat gebeurt wel eens vaker. Ook bij werkgeversorganisaties. De onderhandelaars werken in een soort vacuüm en als ze van de onderhandelingstafel afstappen kan het voorkomen dat ze toch niet tevreden zijn met het resultaat. Daarom willen wij verder onderhandelen. De andere partijen doen nu net alsof ze zonder de grootste zorgvakbond verder kunnen.'

Nul-urencontracten

De nieuwe cao kan in het uiterste geval ook zonder instemming van Abvakabo-leden algemeen verbindend verklaard worden. Het akkoord omvat een structurele loonsverhoging van 1 procent per 1 oktober 2014, een eenmalige uitkering van 0,7 procent in juni 2014 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,3 procent. Bovendien kunnen nul-urencontracten voor onbepaalde tijd op verzoek van de werknemer worden omgezet in vaste uren, tenzij er bedrijfseconomische redenen zijn dat niet te doen.

Gebroken diensten

Vooral vanwege die laatste bepaling wil Stam niet met het akkoord verder. 'We hebben met zijn allen in het Zorgakkoord afgesproken dat we van nul-urencontracten in de zorg af willen. Dan moet je in een nieuwe cao óf helemaal niets over nul-urencontracten opnemen óf met een regeling komen die op de nieuwe wetgeving vooruit loopt. Je kan niet met een  bepaling aankomen waar juist mogelijkheden open blijven om toch nul-urencontracten aan te bieden.' Daarnaast wil Stam dat er iets in de cao gedaan wordt tegen gebroken diensten.

Cao-conflict

De VGN schrijft op haar eigen site de gang van zaken te betreuren. 'Maar we zijn blij dat we komend jaar met de andere drie werknemersorganisaties door kunnen praten over een toekomstbestendige cao voor de gehandicaptenzorg.'

Vorig jaar brak in een andere zorgsector, de verpleging- verzorging en thuiszorg (vvt), ook een cao-conflict uit tussen Abvakbo en de andere bonden en werkgevers. Het gevolg daarvan is dat er momenteel twee cao's vvt zijn.

5 reacties

 • Henk

  Het verbod op 0-urencontracten staat in het Sociaal Akkoord waar FNV (en dus ABVAKABO), de overige vakcentrales en alle werkgevers hun handtekening onder hebben gezet. Dus heel vreemd om die optie nu toch open te laten.

 • FJJ Conijn

  @ Martin 1824:

  Ik heb geen binding met de AbvaKabo FNV, maar naar mijn mening is dat de enige bond die zich juist heeft opgesteld in de onderhandelingen over het Zorgakkoord -- afwijzen omdat o.a. het 50.000 zorgbanen kost. Bij een werkloosheid die al bijna 700.000 bedraagt, terwijl de zorg die de werklozen-in-spé lever(d)en gewoon nodig is. Zie voor de details http://www.gezondezorg.org/ouderenzorg.

 • verwoerd

  1% is een aanfluiting, maar dat weten de partijen natuurlijk ook. Jammer dat ze op deze manier laten blijken de zorg niet als volwaardig te beoordelen.
  O uren contracten kunnen blijven bestaan, als de medewerker hier de voorkeur voor heeft. De huidige structuur er van moet wel op de schop. Welke werkgever zegt in deze tijd niet dat de bedrijfseconomische situatie zorgelijk is. Dus veranderd er niets....of ben ik nu niet helemaal snugger.
  Dus komen met een nieuwe regeling.

 • Maarten1988

  Abvakabo schermt nu met het Zorgakkoord. Hadden ze daar niet iets eerder aan kunnen denken? Dwarsliggen is ook een kwaliteit.

 • draaijer

  Hoop dat de bonden nu eens op een lijn gaan zitten. 1 procent is natuurlijk geen optie. Ik vind dat de werknemer zelf moet kunnen bepalen of ze een nul uren contract willen houden.

Of registreer u om te kunnen reageren.