Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Steeds meer artsen met WW-uitkering

Het aantal artsen met een WW-uitkering is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. Ten opzichte van 2012 zelfs met 80 procent. Dat blijkt uit cijfers van het UWV, verstrekt aan Medisch Contact.
Steeds meer artsen met WW-uitkering
Foto: ANP - Robin van Lonkhuijsen

In maart van dit jaar waren er 327 ziekenhuisspecialisten, huisartsen en basisartsen met een WW-uitkering. 30 procent meer dan in maart 2013 (251) en 80 procent meer dan in maart 2012 (182).

Ziekenhuisspecialisten

Vooral het aantal ziekenhuisspecialisten met een uitkering is opvallend hoog: 168. Dat is een stijging van 66 procent ten opzichte van twee jaar geleden. De vijf specialismen met het hoogste aantal artsen in de WW zijn interne geneeskunde (25), chirurgie (19), orthopedische chirurgie (19), gynaecologie (15) en kno (10).

Vacatures

Vacatures voor artsen zijn tegelijkertijd schaarser geworden, zo blijkt uit de driemaandelijkse Arbeidsmarktmonitor, die sinds januari van dit jaar wordt verzorgd door het Capaciteitsorgaan. Er zijn in totaal 1150 vacatures geteld, 14 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2013 en 36 procent minder dan het derde kwartaal van 2013.

Onzekerheid

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) onderkent de problemen. Volgens de organisatie vertroebelen de vele veranderingen in de ziekenhuissector en de onzekere economische verwachting echter het zicht op een snelle oplossing. Om het probleem niet te verergeren is het aantal opleidingsplaatsen voor aiossen de komende jaren teruggeschroefd, aldus de OMS.

 

 

 

Eén reactie

 • fred

  Geachte lezer,
  De werkloze artsen kunnen zich laten bijscholen c.q. omscholen tot geriater of huisarts.
  Ik mag aannemen dat zij op de hoogte zijn van de plannen van de minister en haar staatssecretaris.
  U gaat toch niet werkloos thuis zitten als arts?
  Zie voor alternatieven de site www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Veel succes!
  Vriendelijke groet.

Of registreer u om te kunnen reageren.