Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn: Weinig extra werkdruk huisartsen door ouderen

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS verwacht weinig extra werkdruk voor huisartsen doordat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen.
Van Rijn: Weinig extra werkdruk huisartsen door ouderen
Foto: ANP - Roos Koole

Door de extramuralisering van de ouderenzorg zullen circa 15.000 mensen in 2014 thuis blijven wonen, rekent Van Rijn voor. In Nederland zijn 9.000 huisartsen, dus dit betekent gemiddeld 1,5 cliënt per huisarts extra. Van Rijn: ‘Veel mensen in een verzorgingshuis blijven gebruik maken van de diensten van de huisarts. Dus in veel gevallen neemt het aantal cliënten per huisarts daardoor niet toe.’ Van Rijn stelt verder dat de extramuralisering een trend is die al dertig jaar speelt. ‘Tussen 1980 en 2010 is het aantal verzorgingshuisplaatsen afgenomen van ongeveer 150.000 naar 84.000 terwijl het aantal 80-plussers in dezelfde periode meer dan verdubbeld is.’

Verwaarloosde ouderen

De huisartsen maken zich ook zorgen over de verwaarlozing van ouderen. Zij zouden vervuilen, vereenzamen en zorgen voor gevaarlijke situaties voor omwonenden. Van Rijn benadrukt de situatie heel serieus te nemen. ‘Als mensen langer thuis wonen, dan moet dat kunnen in een veilige omgeving met goede ondersteuning en zorg. Dat is voor mij dan ook een belangrijke reden om hard te werken aan de hervorming van de langdurige zorg en ondersteuning.’ Uitgangspunt bij de hervorming van de langdurige zorg is volgens Van Rijn om zorg en ondersteuning meer in de eigen omgeving van de cliënt te kunnen leveren. Daarbij wordt uitgegaan van wat mensen nog kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. ‘Als ondersteuning nodig is, wordt allereerst gekeken naar het eigen, sociale netwerk en de financiële mogelijkheden van betrokkenen en wordt de hulp dichtbij georganiseerd. Voor wie niet meer zelfredzaam kan zijn, is er altijd op participatie gerichte ondersteuning en/of passende zorg. De meest kwetsbare mensen die niet in staat zijn om op een verantwoorde manier thuis te blijven wonen, houden ook in de toekomst recht op passende zorg in een beschermende, intramurale omgeving in de Wlz.’

Verzorgingshuizen

Ook verzorgingshuizen kunnen een aanbod bieden van wonen en zorg op maat. Ook daarmee kan worden bereikt dat cliënten die niet meer in aanmerking komen voor opname in een intramurale omgeving, toch terecht komen in een omgeving die hun een gevoel van veiligheid biedt, met zorg en ondersteuning in de nabijheid.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

 

 

3 REACTIES

  1. Geachte lezer,
    De staatssecretaris heeft een belangrijke opdracht meegekregen bij de vorming van deze coalitie VVD en PvdA.
    En die opdracht luidt in haar kern de beheersbaarheid van de alsmaar stijgende kosten.
    De kwaliteit van zorg en dus van leven is als ik de staatssecretaris hoor praten nummer 2 op de prioriteitenlijst.
    Laten we hopen dat de zorgverzekeraars en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.
    Wellicht is het voor hen zinvol om kennis te nemen van de informatie op de site http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
    Gemeenten en zorgverzekeraars a.u.b. doe Uw voordeel hiermee in het algemeen belang.
    Vriendelijke groet

  2. Lees alle reacties
  3. Kan van Rijn niet beter minister v/h ministerie ‘Wensdenken’ worden? De toezicht op ouderen in verzorgingshuizen is beter en tel daarbij ook nog p de enorme bezuiniging op zorgpersoneel in de thuiszorg. Wie wordt aanspreekpunt voor die oudere bij problemen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.