Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten gestart met inkoop Wmo

Gemeenten zijn gestart met het inkoopproces voor de Wmo 2015. Buurtzorg Nederland en Opella merken al dat cliënten vaker zelf de huishoudelijke hulp moeten betalen.
Gemeenten gestart met inkoop Wmo
Foto: ANP - Roos Koole

 

Staatssecretaris Van Rijn kondigde in een recente Kamerbrief aan dat gemeenten conform het advies-stappenplan bezig zijn met de voorbereiding op het inkoopproces dat voor 1 oktober 2014 afgerond dient te zijn. 'Zij zijn nu in de fase dat zij het inkoopproces ook gestart zijn.'

Buurtzorg Nederland

Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland, meldt op Twitter dat de ene na de andere gemeente het contract huishoudelijke zorg per 1 januari 2015 opzegt. 'Stand van vandaag: drie gemeenten zeggen contract huishoudelijke zorg op, twee verlengen contract voor een jaar.' De nieuwe oplossing volgens De Blok is de alfaconstructie waarbij de cliënt zelf mag betalen. Alfahulpen worden ingezet voor huishoudelijke taken en zijn niet in loondienst van een zorginstelling, maar werken voor de cliënt/patiënt. Deze constructie wordt vaak als schijnconstructie bestempeld omdat de zorginstellingen wel bemiddelen tussen de cliënt en zorgverlener en de administratieve taken op zich nemen. De alfahulpen hebben door de constructie minder rechten en een lichter ontslagregime.

 

 

Afspraken nakomen

Zorginstelling Opella merkt ook dat gemeenten in beweging komen. Volgens Opella heeft de gemeente Veenendaal besloten om Huishoudelijke Ondersteuning 1 (HO1, voor cliënten die zelf regie kunnen voeren) aan te bieden als een algemene voorziening die mogelijk financiële consequenties heeft voor de inwoners. De gemeente Veenendaal heeft sinds september 2013 een contract met acht zorgaanbieders – waaronder Opella - voor de huishoudelijke ondersteuning. Het betreft een contract voor zeven jaar en twee maanden, waarbij destijds een forse bezuiniging is doorgevoerd. De gemeente heeft in het contract laten vastleggen dat er mogelijk vanaf 2015 verder moet worden bezuinigd en dat er in dat geval met de betrokken zorgaanbieders afspraken worden gemaakt over de invulling daarvan. 'De gemeente Veenendaal kiest er echter voor het contract met de aanbieders eenzijdig te verbreken door van de HO1 een algemene voorziening te maken. De zorgaanbieders hebben vorige maand de gemeente Veenendaal een voorstel gedaan om vanaf januari 2015 op een andere manier tot extra bezuinigingen te komen op de HO1. De gemeente heeft hier geen gehoor aan gegeven. Hiermee staat de zorg voor honderden klanten en het werk van honderden medewerkers op de tocht', aldus Opella.

Onderhandelingen cao VVT

Vandaag zijn de onderhandelingen voor de cao VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) gestart. De partijen geven in Zorgvisie Weekoverzicht aan dat zij samen hard willen werken aan een algemeen verbindend verklaarde cao VVT. Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV noemt de thuiszorg als belangrijkste sector in de onderhandelingen, juist omdat de gemeenten starten met aanbesteding van huishoudelijke hulp: 'Het is belangrijk dat we dan een algemeen verbindend verklaarde cao VVT hebben. Als wij niet met een minimumloon komen, zullen gemeenten mogelijkheden zoeken om de prijzen naar beneden te krijgen. Ook over de overname van personeel zullen we moeten spreken. Het kan niet zo zijn dat medewerkers worden ontslagen om tegen een lager tarief opnieuw aangenomen te worden.'

Wat merkt u van de gemeentelijke inkoop?

Ervaart u ook problemen met de inkoop door gemeenten of juist niet? Laat een reactie achter op dit artikel.

3 reacties

 • Arjan M

  Er is al vaker gesproken over het zogenaamd oormerken van gelden, dit brengt echter zo'n administratieve rompslomp met zich mee dat men hier niet aan wenst te beginnen.

 • P.J. Visee

  De oplossing is tweeerlei:
  Aan de ene kant moeten de gemeenten geld, dat voor hulp en zorg bedoeld is daar ook voor gebruiken. Er zou een zekere vorm van controle op moeten plaatsvinden.
  Aan de andere kant kan en mag het niet zo zijn, dat het rijk de gemeenten op kosten jaagt en zelf mooi weer speelt met bezuinigingen, die geen bezuinigingen blijken te zijn.
  Algemeen geldt, dat beter betaalden ook beter werk leveren. Dat geldt voor de hier in de kantlijn genoemde CAO V&V alswel voor de huishoudelijke hulpen, die een speelbal zijn geworden tussen gemeente en rijk.
  De te grote, want te snel gegroeide, organisaties voor huishoudelijke en andere hulp zullen het niet redden de komende twee jaren, omdat ze te snel teveel gewild hebben de afgelopen 1,5 jaar.
  Uiteindelijk zullen we allemaal (alle organisaties in de gezondheidszorg) een weg moeten vinden, die gebaseerd is op een win-win situatie voor alle betrokkenen, zowel de organisaties alswel de medewerkers.
  Curadomus Int. bv biedt een dergelijke oplossing.

  Peter Jan Visee

 • Henk

  Tja, het geeft maar aan dat afspraken met Van Rijn in zorgakkoorden geen enkele zin hebben. Gemeenten mogen doen wat ze willen en gebruiken het extra geld dat ze voor huishoudelijke hulp hebben gekregen ergens anders voor.

Of registreer u om te kunnen reageren.