Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CIZ presenteert nieuwe indicatieregels

Vanaf vandaag wordt de geldigheidsduur van indicatiebesluiten verkort die het Centrum Indicatiestelling Zorg afgeeft. Met het aannemen van de nieuwe Wmo door de Eerste Kamer zijn ook de regels voor indicatiebesluiten veranderd.
CIZ presenteert nieuwe indicatieregels

Als per 1 januari 2015 de Wmo van kracht wordt, komt een deel van de zorg die nu nog onder de AWBZ valt, onder de Wmo terecht. Hiermee worden gemeenten verantwoordelijk voor dat deel van de zorg. Om ervoor te zorgen dat gemeenten zich kunnen voorbereiden om per 1 januari iedere burger passende zorg te leveren, is in de Wmo 2015 opgenomen dat zij al voor het einde van dit jaar cliëntgegevens van het CIZ ontvangen. Mensen die na publicatie van de nieuwe Wmo in de Staatscourant vandaag een indicatie of herindicatie ontvangen, krijgen daarom een aangepaste geldigheidsduur.

Geldigheidsduur

De aangepaste geldigheidsduur geldt voor indicatiebesluiten voor Persoonlijke Verzorging, Verpleging, Begeleiding en Kortdurend Verblijf. De nieuwe maximale geldigheidsduur van die indicaties is acht maanden. Voor indicatiebesluiten met beschermd wonen (ZZP GGZ C) geldt een maximale geldigheidsduur van vijf jaar.

Aanvraag herindicatie

Cliënten moeten nu zes weken voor afloop van hun AWBZ-indicatie een herindicatie aanvragen bij het CIZ. Meestal gebeurt dit door de zorgleverancier. In het kader van de Wmo 2015 hebben gemeenten een doorlooptijd van acht weken voor de procedure van melding tot hun beschikking. Om continuïteit van zorg te garanderen, moeten cliënten van wie de indicatie afloopt in de periode na 1 januari 2015, acht weken voor afloop van de indicatie hun melding doen bij de gemeente of zorgverzekeraar.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

3 REACTIES

  1. Onlangs aan een medebewoner van mijn zoon door het CIZ nog een indicatie voor 15 jaar afgegeven ivm geen enkel vooruitzicht op verbetering. Terecht!
    De gevolgen van cerebrale parese die onze zoon – inmiddels 26 – bij zijn geboorte opliep als gevolg van 2 enorme hersenbloedingen, gaan niet over. Nu niet, nooit niet. Hoe je de regels ook aanpast. Levenslang en levensbreed afhankelijk van zorg. Daar kunnen wij goed mee leven. Elke 8 maanden door de indicatiemolen is dan echter m.i. een vorm van geestelijke mishandeling van ons als ouders, van zijn broer die deze taak straks, als wij er niet meer zijn, van ons over zal nemen.
    Bedoelen ze dit met participatie, onnodige admin uitvoeren?
    Of is dit een manier om ontslagen bij het CIZ te voorkomen?

  2. Lees alle reacties
  3. Mij ontgaat de reden hiervoor. Een indicatie is toch een objectieve manier om vast te stellen welke en hoeveel zorg iemand nodig heeft? Dan maakt het toch niet uit of de geleverde zorg wordt uitgevoerd door AWBZ of een gemeente?
    Of is dit een verkapte manier om gemeentes in staat te stellen hun eigen criteria voor een indicatie vast te stellen?…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.