Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Meer verpleegkundigen vakbondslid

Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat lid is van een vakbond is gestegen. Op 1 januari 2014 hadden vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ gezamenlijk 177.791 leden, in 2013 waren dit er nog 172.007.
Meer verpleegkundigen vakbondslid

Van de vakbonden is Abvakabo FNV de grootste (105.862), gevolgd door FBZ (25.023), NU'91 (24,255) en CNV Publieke Zaak (22.642). De meeste leden zijn actief in de VVT. Dat blijkt uit actuele cijfers van de Stichting Publicatie Jaarboeken (SPJ) in handen van vakblad Nursing. Op de website werknemersindezorg.nl houdt de SPJ een overzicht van de ledentallen bij. De leden worden geteld op basis van de grote cao's in de zorg, die van de universitair medische centra, de ziekenhuizen, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Het gaat dus niet alleen om verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook om andere medewerkers die onder deze cao vallen.

Terugval

In de periode 2012-2013 was er nog sprake van een terugval van het aantal vakbondsleden. Elke bond verloor leden, gezamenlijk 4,7 procent. 'Naar de oorzaak van deze plotselinge terugval kunnen wij slechts speculeren. Waarschijnlijk is de crisis van invloed, mensen beperken hun maandelijkse uitgaven', schrijven de auteurs op werknemersindezorg.nl.

Eén reactie

  • Kerst

    Dat lijkt mij nou gewoon goed nieuws. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Lid zijn van een vakbond is echt niks mis mee, misschien idee voor al die anderen die nog geen lid zijn?

Of registreer u om te kunnen reageren.