Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Senatoren zien beren op de weg voor Wmo

De Eerste Kamer stemt vandaag naar alle waarschijnlijkheid in met de Wmo 2015. Senatoren waarschuwen in het debat voor een slechte uitvoering van de nieuwe wet.
Senatoren zien beren op de weg voor Wmo
Foto: ANP Martijn Beekman

De kritiek van VVD-senator Heleen Dupuis tijdens het Eerste Kamerdebat is niet mals. De regeldrukte die momenteel ontstaat door de gelijktijdige invoering van allerlei nieuwe zorgwetten en regels, creëert grote problemen. 'Al die nieuwe regels die het kabinet invoert, zijn helemaal niet handhaafbaar. Met name omdat aangrenzende wetten en regels nog niet zijn aangepast op de nieuwe werkelijkheid. De ruimte voor een goede uitvoering van de wet ontbreekt totaal. 2015 gaat hierdoor een zeer onrustig jaar worden met al die beren op de weg. Daar ben ik echt verbolgen over.'

Arbeidsrecht

Als voorbeeld noemt Dupuis het arbeidsrecht. 'Bij zorginstellingen geldt de beleidsregel first one in, first one out. Dat moet aangepast worden. Als binnen arbeidstrajecten gebruik wordt gemaakt van sectorgelden, vind ik dat jonge mensen niet automatisch aan het kortste eind moeten trekken. Je ziet nu dat zorginstellingen vanwege deze beleidsregel vooral jonge medewerkers ontslaan, terwijl we weten dat we hen over twee jaar weer heel hard nodig hebben. Eeuwig zonde. Maar er zijn nog veel meer problemen met nul-urencontracten huurdersheffingen, vastgoedproblemen, et cetera.'

Dupuis stemt ondanks haar kritiek niet tegen de invoering. 'De wet zelf en de gedachte achter de Wmo steun ik van harte. Ik waarschuw desalniettemin voor de gevaren bij de invoering.'

CDA

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft tegen de Wmo gestemd. Of de Senaatsfractie die lijn volgt, wil senator Anne Flierman nog niet zeggen. 'Dat hangt af van de antwoorden van het kabinet.' Het CDA is het eens met de hoofdlijn van de nieuwe Wmo - decentralisatie van de zorg naar gemeenten en burgers meer zelf laten doen via hun eigen netwerk. Flierman stelt dat hervorming van de langdurende zorg onafwendbaar is, omdat deze anders onbetaalbaar wordt. Maar hij maakt zich grote zorgen over de snelle invoering. 'De voorbereidingstijd is extreem kort. Gemeenten moeten  in enkele maanden een Wmo-beleidsplan schrijven en de zorginkoop regelen. Wij maken ons zorgen of alle mensen die ondersteuning nodig hebben die ook echt krijgen op 1 januari 2015.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Grote zorgen

Daarnaast maakt het CDA zich grote zorgen over de ontslagen in de thuiszorg. Veel thuiszorgaanbieders vragen collectief ontslag aan voor medewerkers, omdat ze nog geen duidelijkheid hebben of ze op 1 januari 2015 een contract krijgen van gemeenten. 'Als die thuiszorgaanbieders wel een contract krijgen, komt het deels misschien nog goed. Maar als dat niet zo is, ontstaan er sociale drama's in gezinnen. Een wethouder in het oosten van het land vertelde me dat het vooral gaat om gezinnen die eerder werden getroffen door de economische crisis in de bouw. Eerst stonden de bouwvakkers op straat, nu raken ook de vrouwen hun baan in de zorg nog kwijt.'

10 reacties

 • Rob Touber

  Wanneer deze wet in de eerste kamer wordt aangenomen dan weten de zorgbehoevende dat zij weer moeten terurvallen op organisaties als de diaconie of te wel geen enkel recht maar leven van, zoals dat vroeger werd genoemd 'de bedeling''. Want van visie is geheel geen sprake alleen de manager heeft gelijk vanuit zijn ivoren toren.

 • Frans Vliegenberg

  Waar het in de discussie nou net niet over gaat, dat zijn de cliënten en de werknemers. Dus dat die straks buiten de boot vallen is voor de politici van mindere zorg. Dit komt omdat politici van nu, zich vooral opstellen als managers. Doelen moeten behaald worden, en het huidige doel is: uitvoeren van het regeringsakkoord. Dit zijn bezuinigingstaakstellingen te bereiken door nieuwe regelgeving in de zorg. Om dit te bereiken ligt er een strak tijdpad, wat kost wat kost gehaald moet worden. Dat is een heel andere wereld. Vanuit dit denken heeft P.J. Visee daarom geen moeite met de constatering eigen schuld, dikke bult. Het gaat niet om de zorgvragende mens. Die heeft geen stem, kost alleen maar geld en is als mens onrendabel. En als de uitvoering straks de mist in gaat, dan zien we wel weer verder. Tegen de tijd dat er een parlementaire enquête komt,hebben de verantwoordelijken al lang een andere functie en kunnen zij niet meer aangesproken/ afgereked worden op hun verantwoordelijkheid. Ze zijn dan hoogstens nog getuigen voor de enquête commissie. Met tegen die tijd een slecht geheugen, zoals dat gebruikelijk is bij dergelijke enquêtes. En de oorzaak van de problemen ligt dan niet bij de persoon maar bij 'de ander'.
  Vanuit deze realiteit stemt de Eerste Kamer voor. Heleen Dupuis wil geen ruzie met Rutte.

 • Henk

  Eigen schuld, dikke bult?
  Wat kunnen de betreffende cliënten en werknemers er dan aan doen? Die zijn de dupe hè, niet 'betrokken partijen'.

 • P.J. Visee

  Helaas hebben een heleboel mensen het niet begrepen.
  ten eerste is het al een paar jaren bekend, dat er een transitie plaatsvindt.
  Nu, een half jaar voor de doorvoering daarvan paniekvoetbal te gaan spelen is onzin, de betrokken partijen hadden al veel eerder aan een oplossing moeten en kunnen werken. Daar zeg ik: eigen schuld, dikke bult.
  Ondanks bovenstaande is er natuurlijk ook enige kritiek op de invoering; over details is inderdaad te weinig nagedacht en we zullen dus de komende twee jaar meerdere wijzigingen moeten doorstaan. Ondanks dat is de ingeslagen weg de juiste.
  De stenen op de weg nog een aantal toe te voegen is m.i. niet de juiste weg. Laten we die stenen, in de vorm van kansen en uitdagingen maar uit de weg ruimen.

  Peter Jan Visee

 • Henk

  Ja, en de oplossing is zo eenvoudig. Ga niet akkoord met 1-1-2015 en eis een realistisch transitietraject van een paar jaar in ruil voor instemming. Daar is de Eerste Kamer voor.

 • Priegel

  Senatoren zoals Heleen Dupuis maken maar weer eens duidelijk dat partijpolitiek heilig is. Je stelt vast dat gevolgen van deze enorme transitie tot chaos leiden, wat overigens een juiste constatering is, en vervolgens stem je voor. Frans Garritsen heeft dit treffend verwoord in het voorbeeld van zo'n operatie.

 • het kan beter

  Als wij een Eerste Kamer hebben met ontzag dan stemd deze kamer tegen de nieuwe wet. Anders wie komt er nog op voor halve voorstellen die alle inwoners raakt!

 • Zorgbelang Overijssel

  Het lijkt dat de Eerste Kamer meer realiteitszin heeft dan de Tweede Kamer.

 • frans garritsen

  We maken ons zorgen, maar we doen het wel, want het idee erachter is goed. Zo wordt er dus gedacht en gestemd in de politiek. Dat doet mij denken aan het volgende voorbeeld. Uw kind wordt geopereerd, hij sterft dan wel, maar het idee betreffende de operatie is op zichzelf wel goed. Echter, als we uw kind een ander medicijn gaan geven zou het volledig herstellen. En toch gaan we uw kind opereren.

 • Jan Kramer

  Als wetten niet deugen, zoals Dupuis van de VVD stelt, en nu al duidelijk is dat de invoering in 2015 een grote puinhoop wordt, waarom stemt de Eerste Kamer dan nog voor deze wet? Zij zitten er niet voor partijpolitiek maar toch op de eerste plaats om wetten te controleren?

Of registreer u om te kunnen reageren.