Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zzp’ers met laag opleidingsniveau de klos

Verpleegkundigen en verzorgenden die als zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) in de zorg werken, trekken aan de bel. Verzekeraars zouden voor 2015 geen zzp’ers contracteren. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten dat het probleem niet in de zzp-constructie zit, maar in het opleidingsniveau van de zzp'ers.
Zzp’ers met laag opleidingsniveau de klos

Honderden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden komen vanaf 2015 zonder contract te zitten. Karel Hoenderhos van De Zorgprofessional legt uit: 'Na heel veel moeite werd het vanaf 2013 mogelijk om in een pilot als zzp'er in de AWBZ aan de slag te gaan. Daar zijn veel Kamerdebatten en discussies met de Belastingdienst aan vooraf gegaan. Die zorg gaat volgend jaar over van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Uit het recentelijk verschenen inkoopdocument van de verzekeraars blijkt nu dat ze niet van plan zijn om de zorgverlening uit de pilot door te laten gaan. Professionals met opleidingsniveau-3 en -4, die zo'n 85 procent van de pilotdeelnemers vertegenwoordigen, worden per januari gevraagd hun activiteiten af te bouwen tot nul en hun cliënten over te dragen.' Afgelopen mei werden 1.200 extra zzp'ers in de zorg toegelaten binnen de pilot waar toen al 750 zelfstandigen aan deelnamen.

V&VN

ZN-woordvoerder Wouter Kniest zegt dat de inkoop door zorgverzekeraars los staat van de pilot in de AWBZ. 'Zorgverzekeraars volgen bij hun inkoop nauwgezet de kwaliteitsrichtlijnen die de zorgsector zelf heeft opgezet. Beroepsorganisatie V&VN heeft een normenkader opgesteld en de wijkverpleegkundige ingeschaald als iemand met opleidingsniveau-5, oftewel een hbo-opleiding. Verzekeraars volgen deze norm, en dat is wat er in het inkoopdocument staat. Wat die zzp'ers van niveau 3 en 4 betreft, voor hen geldt nog altijd een overgangsjaar. Dat betekent dat individuele verzekeraars ervoor zouden kunnen kiezen om in het overgangsjaar de zorgverlening van die zzp'ers te continueren. Maar er is nu vooral een tekort aan wijkverpleegkundigen van niveau 5; die gaan veel gecontracteerd worden de komende jaren.'

Wijkverpleegkundigen

Volgens Lex Tabak van De Zorgprofessional willen veel zzp'ers helemaal geen wijkverpleegkundige worden. 'De meeste verpleegkundigen willen gewoon met de handen aan het bed.'

5 reacties

 • Henk

  Er komt geen Wet op de wijkverpleging. Wel een supervage aanspraak in de ZVW waarin het woord verzorging helemaal niet voorkomt. Vanwege de idiote haast moeten nu contracten worden afgesloten en had eventuele omscholing al moeten beginnen. Maar vanwege alle vaagheid gebeurt er nog niks.

 • P.J. Visee

  Waarom leest niemand de opzet van de wet op de wijkverpleegkundige en waarom heeft dan iedereen een drogbeeld van wat er werkelijk staat te gebeuren?
  Voordat iemand een mening vormt is het belangrijk zich te informeren. Daar een knuppel in het hoenderhok te gooien en paniek te maken is onzinnig en leidt tot niets.
  Er wordt helemaal niet gesproken over een mogelijk massaal ontslag van verpleegkundigen van het (met name) niveau 3 of ook 4.
  De nieuwe wijkverpleegkundige is haast als de oude. Zij/hij coördineert de taken van de 'gewone' verzorgers en werkt ook aan het bed. Echter is zij/hij in staat (meer dan een MBO of gewone niveau4 verpleegkundige) het grote overzicht te bewaren en is wijzingsbevoegd. De wijkverpleegkundige resorteert naast de huisarts; is de spin in het web, de plek waarin alle info en alle verdere werkverdelingen voorbij komt. Niet meer, niet minder.
  De niveau 3 en 4 verpleegkundigen kunnen gewoon hun werk blijven doen; zij worden alleen gecoördineerd door de wijkverpleegkundige.

 • Teceer

  opnieuw blijkt hoe funest de sleutelpositie van het zorgverzekeraarskartel na de kanteling van de financieringstructuur uitpakt, juist voor de concrete zorg aan huis en aan het bed. los van de vraag of de introductie van alfa-hulpen, feitelijk de eerste zzp'ers in de sector, goed heeft uitgepakt, kan ik het alleen maar betreuren dat het juist deze groep zorgaanbieders is, die opnieuw de rekening gaat betalen.
  twee dingen moeten er mijns inziens veranderen. in de eerste plaats moet de regierol over de afgenomen zorg terug naar de patiënt en diens naaste omgeving, met de (huis)arts en de verzekeraar als op diens directe en individuele belang gerichte vertrouwenspersonen. en daarnaast moeten we af van belastingregels die het bedrijfseconomisch aantrekkelijk maken om medewerkers voor een beperkt aantal uren in te zetten, zowel in de zorg als in de rest van de economie (vakkenvullers).

 • Henk

  Dit gaat niet alleen over ZZP'ers, maar over alle verzorgenden op niveau 3 en 4 die al in de thuiszorg werken of overbodig worden in de verzorgingshuizen. Thuisverzorging gaat over zaken als mensen uit bed helpen, onder de douche helpen en te eten geven. Dat kan heel goed door verzorgenden worden gedaan. Het is krankjorum daarvoor per se wijkverplegen te willen contracteren. V&VN is bezig met de beroepsprofilering van de leden en niet met het belang van de cliënten. Het is al helemaal vreemd dat de zorgverzekeraars daar kennelijk zo achteraan hollen.

 • bresker

  Heel snel afschaffen dat ZZP gedoe in de zorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.