Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rijnstreek investeert 7,5 miljoen in zorgopleidingen

Zorgwerkgevers in de regio Rijnstreek investeren gezamenlijk 7,5 miljoen euro in bijscholingstrajecten voor medewerkers. Het doel is zoveel mogelijk mensen te behouden voor de zorg. Van het bedrag is 3 miljoen afkomstig uit de Regeling Cofinanciering Sectorplannen van Minister Lodewijk Asscher (SZW).
Nieuwe post-hbo Wijkverpleegkunde

Het regionale Sectorplan Zorg voor de Rijnstreek is opgesteld door Care2Care, het regionale samenwerkingsverband van 32 werkgevers in zorg en welzijn. Het is een bundeling van de opleidingsplannen van deze 32 zorgaanbieders, die gezamenlijk zo'n 30.000 medewerkers in dienst hebben. Doel van het plan is om ongeveer 3.500 van hen op te leiden voor ander werk in de zorgsector en daarmee zoveel mogelijk ontslagen te voorkomen.

Opleiding

'Ons plan richt zich alleen op bijscholing en niet op mobiliteitstrajecten en dergelijken', zegt projectmanager Hans van Hengel van Care2care. 'Het is de afspraak dat de landelijke brancheorganisaties als ActiZ en VGN sectorplannen indienen voor mobiliteit en het begeleiden van werk naar werk en dat de regionale verbanden zich inzetten voor opleidingstrajecten. Op die manier kan er wat betreft het scholen van mensen veel meer maatwerk geleverd worden.'

Ambulant

Ver uit de meeste opleidingen zijn ingericht om betrekkelijk laag opgeleid personeel nieuwe vaardigheden bij te brengen. 'Denk bijvoorbeeld aan verzorgenden die in de gehandicaptenzorg in een instelling werken. Die zullen vanaf 2015 veel meer ambulant, bij de mensen thuis aan de slag moeten. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn willen we zoveel mogelijk mensen meegeven.'

Wijkverpleegkundige

Van de 3.500 opleidingen zijn er ongeveer zestig bedoeld om verpleegkundigen op te leiden tot de spilfunctie wijkverpleegkundige. 'Ons doel is het verzachten van de gevolgen van de decentralisaties. Dat doen we door te investeren in de groep medewerkers waar volgend jaar vermoedelijk de hardste klappen gaan vallen. Uiteraard kunnen we niet voorspellen hoeveel mensen dankzij deze omscholingsmogelijkheden daadwerkelijk voor de sector behouden zullen blijven.' De middelen zijn officieel deze week toegekend de financiering heeft looptijd van twee jaar. De uitvoering start op 1 september.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Eén reactie

 • het kan beter

  Zorgopleidingen. Een politieke stunt van rondpompen van geld!.
  Staatssecretaris Van Rijn breekt het zorgbestel af
  Minister Asscher pompt tijdelijk geld terug voor opleidingen.
  Met als doel uiterlijke sier te spelen door de PvdA
  Elke vorm van eigen verantwoordelijkheid van zorginstellingen wordt bij de grond(bron) afgebroken!

Of registreer u om te kunnen reageren.