Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn: 'Verzorgenden mogen niet zomaar ontslagen worden'

'In Nederland mogen mensen – ook verzorgenden – niet zomaar ontslagen worden. De wet beschermt hen hiertegen.’ Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) deze maand in het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV).
Van Rijn: 'Verzorgenden mogen niet zomaar ontslagen worden'
Foto: ANP Martijn Beekman

In het TvV-artikel stellen mensen van de werkvloer vragen aan staatssecretaris Van Rijn. Resy Oliver, verpleegkundige vraagt: 'Vaak mogen gedwongen ontslagen niet, maar ik merk dat er van alles verzonnen wordt om toch op legitieme wijze mensen te kunnen ontslaan zodat ze vervangen kunnen worden door goedkopere krachten. Verzorgenden gaan niet zo snel staken want dat gaat ten koste van cliënten. "Klagen" of feedback geven bij de baas kost je wellicht je baan dus dat doen velen niet. Kunt u de verzorgenden hier niet tegen beschermen?'

Bescherming

Van Rijn antwoordt: 'In Nederland mogen mensen – ook verzorgenden – niet zomaar ontslagen worden. De wet beschermt hen hiertegen. Het is wel jammer dat er toch dit soort signalen zijn. Ik zou deze verzorgenden adviseren naar de ondernemingsraad te stappen, of – eventueel anoniem – een melding te doen bij de Inspectie.'

UWV-traject

Van Rijn heeft onlangs het UWV in een brief verzocht alleen een vergunning af te geven voor collectief ontslag wanneer voor honderd procent zeker is dat er structureel arbeidsplaatsen vervallen bij verlies van een aanbesteding. Volgens werkgeversorganisatie ActiZ leidt dit ertoe dat steeds meer zorgaanbieders niet gaan offreren. 'Zorgaanbieders worden hierdoor gehinderd in hun mogelijkheden om hun bedrijfsvoering onder controle te hebben. Het gevolg daarvan is extra ontslagen. Het nieuwe ontslagbeleid heeft immers extra kosten tot gevolg, maar het leidt ook tot langere onzekerheid onder werknemers, langere ontslagprocedures, vertragingen in reorganisaties en sociale plannen.'

Boos en verdrietig

In het TvV-interview zegt Van Rijn heel goed te begrijpen dat zorgwerknemers bezorgd, verdrietig en soms ook boos zijn over de hervorming van de langdurige zorg. 'Mijn taak is om na te denken over hoe we de langdurige zorg voor de toekomst waarborgen, duurzaam maken én betaalbaar houden. Het kan dan beter zijn als er een verzorgingshuis sluit omdat het niet meer voldoet. Maar als je daar als verzorgende last van hebt, ben je natuurlijk hartstikke tegen. Ik moet soms maatregelen nemen waarvan ik ongelofelijk goed snap dat als je daar last van hebt, je niet denkt: o wat leuk.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

9 reacties

 • Esther Nieuwenhuizen

  Dat de huidige doorvoering van de stelselwijzigingen (vervroegd) leidt tot ontslag van verzorgenden begrijp ik niet erg, want zorg moet altijd geleverd worden/blijven, ongeacht de wijziging van regels en financiering. Welk argument kan gevonden worden om de maatschappelijke opdracht ondergeschikt te maken aan bedrijfsvoering?

  Wanneer dit soort maatregelen genomen worden kun je op voorhand al vraagtekens plaatsen bij het nieuwe businessmodel. Want welke lastige dilemma's er ook zijn met wonen en zorg scheiden, het ontneemt of ontslaat de zorgaanbieder niet van de mogelijkheid (en maatschappelijke verantwoordelijkheid?!) om zorg te blijven leveren in de strikte zin van de publieke voorziening of verzekering.

  Dus het lijkt me geen best signaal om verzorgenden te ontslaan, en al helemaal niet vroegtijdig of oneigenlijk, wanneer men niet eens een aanbesteding doet...

  Zorgverzekeraars en gemeenten mogen zich wat dit betreft (continuïteit van `zorg en werkgelegenheid) ook wel pro-actiever opstellen vanuit maatschappelijk partnerschap dan het zich momenteel doet aanzien. Echter het initiatief voor een pro-actief transitieplan ligt altijd bij de zorgaanbieder.

  Vanuit onze stichting doen we moeite een referentiekader beschikbaar te maken voor zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten. Elke betrokkene kan zijn steun betuigen voor dit initiatief via www.stichtingbim.nl.

 • het kan beter

  Staatssecretaris Van Rijn mist zijn volle verstand! Eerst een grote kaalslag in het zorgbestel er door drukken en dan komen dat verzorgenden NIET ontslagen mogen worden, tenzij, tenzij.
  Wat je hierin ziet. De visie op zorg en ideologie van de staatssecretaris is geheel weg. Het is een PvdA man die zich laat knechten door de VVD. De staatssecr kent de praktijk in het veld niet. Is doof en vooral ernstig ziek. Het zorgbestel wordt verrommeld door deze Regering. 400 gemeenten maken beleid. Ieder op zijn manier. Slechte berichten verschijnen in de media over korting op aanbestedingen, wat uiteindelijk leidt tot ontslag van kwalitatief personeel. PvdA moet zich rot schamen in Nederland! en het bedrag aan kosten overhead verdubbeld vele maken onder de noemer 3xD maatwerk! Schande!

 • GKMitrasing

  'zomaar'...

 • heverhard

  De zorg is niet te duur, lees ook het alternatieve plan van de SP. Dat de zorg onbetaalbaar wordt is een frame om de bezuinigingsplannen van dit kabinet te realiseren.
  Verder kletst van Rijn, een OR is er niet voor individuele ontslag te melden en IGZ al helemaal niet.

 • IKKE

  Geachte ppep als je goed leest maakt Teceer een heel DUIDELIJK punt, eigenlijk 2. Dat u dit niet begrijpt is wel heel herkenbaar want dit is het probleem voor veel Nederlanders: korte termijn denken gaat nog wel maar dan....Enfin de punten die gemaakt worden zijn:
  1: dat het alleen nog maar gaat om geld en niet kwaliteit
  2: dat meerderheid de voorzieningen NU niet nodig heeft dus voor goedkoop gaat, maar straks als zij wel iets nodig hebben het er niet meer is of het zelf moeten betalen.

  nav punt 1:Ik geloof de regering absoluut niet meer. Hun getallen ervaar ik als misleiding.De zorg gaat niet te duur worden als je met gezond beleid EN visie bezuinigen gaat. En dus niet deze VVD kaalslag. En inmiddels heeb de ZV al meer dan 5 miljard teveel reserves opgebouwd van u en mijn geld. Dit beleggen ze in??
  nav 2: het zal de VVD/rechts niet veel schelen dat er een 2deling komt in de maatschappij en dat er gegaan wordt voor solitariteit. Maar een stabiele samenleving gedijt bij soliDariteit. En dat moet je begrijpen of de geschiedenis kennen en daarvan leren.

 • benno12

  Werkgevers maken ook wel gebruik van de aanbestedingen die lager zijn om relatief duur personeel te ontslaan en die te vervangen door vrijwilligers of goedkoper personeel.
  Dus blij dat uwv tegen collectief ontslag is ivm fin. gronden.

 • Arjan M

  Zelf de geldkraan dichtdraaien en dan ageren tegen het feit dat organisaties mensen moeten ontslaan om zelf niet om te vallen. Onbegrijpelijk.

 • ppep

  @Teceer

  Natuurlijk gaat het om de betaalbaarheid van de zorg. Dat weet intussen hopelijk iedereen. Wat is je punt precies?

 • Teceer

  onbegrijpelijke reactie van Van Rijn die uit zijn historie op het departement helaas maar al te herkenbaar is: deze informatie is ongewenst en die negeren we dus maar.

  overigens ken ik geen verzorgende die er 'hartstikke tegen' zal zijn als een voorziening moet sluiten omdat die niet meer voldoet. maar dat is hier niet aan de hand. het ministerie dwingt voorzieningen te sluiten omdat het die niet meer betaalbaar vindt. en het criterium daarvoor is niet de kwaliteit, maar de kosten voor de belastingbetalers - die in meerderheid die voorziening (nog) niet nodig hebben.

  voorzieningen die niet meer voldoen moeten zo worden vervangen (of aangepast) dat ze wel weer voldoen. maar ook voor die werkelijkheid lijkt het departement de ogen en oren gesloten te hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.