Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bodemsalaris huishoudelijke hulp is tientje per uur

De nieuwe CAO voor verpleging, verzorging en thuiszorg 2014-2016 is aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW).
Bodemsalaris huishoudelijke hulp is tientje per uur

Het allerlaagste uurloon dat mogelijk is voor een huishoudelijke hulp bedraagt tien euro per uur. In maart gaat deze schaal omhoog naar 10,15 per uur. En in 2016 is het bodemtarief 10,18 euro per uur.

Onderhandelingen

BTN, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU'91, FBZ en ActiZ konden uiteindelijk na drie onderhandelingsronden onder leiding van onafhankelijk voorzitter Jacques Tichelaar de cao naar het ministerie van SZW sturen. Nu is het wachten op de kennisgeving van ontvangst van de minister, want dan is de nieuwe CAO VVT een feit.

Conflict

Nu het bodemsalaris bekend is blijft de vraag wat het bodemtarief is dat gemeenten moeten betalen aan zorgaanbieders. De Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) die dat moet regelen is nog steeds niet klaar. In de AmvB, waar de partijen nog over onderhandelen, moet een tarief afgesproken worden op basis van de nieuwe salarisschaal. Hier moeten echter ook de bedrijfskosten en de kosten van gemeentelijke eisen worden meegenomen. Cao–partijen zullen de definitieve Amvb nog gezamenlijk beoordelen. Deze Amvb moet vervolgens nog worden toegepast door de gemeenten bij hun inkoopbeleid, zodat in het tarief daadwerkelijk met de reële kosten van aanbieders rekening is gehouden.

Akkoord

Vorig jaar lag er al een onderhandelingsakkoord voor de cao, maar ontstond een conflict over de AmvB. De partijen kwamen niet uit de hoogte van een bodemtarief voor huishoudelijke hulp. De cao-VVT was toen zonder FNV Zorg & Welzijn ingediend bij het ministerie van SZW en de rechter bepaalde dat de cao-partijen het overleg moeten hervatten om te bezien of zij alsnog een door alle partijen gedragen cao-tekst zouden kunnen vaststellen.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

2 reacties

  • het kan beter

    Tien Euro per uur als voorstel voor het uurloon van een huishoudelijke hulp. Zulke voorstellen komen uit een bananen democratie. Je moet toch van een onbeschoft soort zijn om met zo'n voorstel te komen. De gemeente ambtenaren lachen zich kapot want zij zelf zitten met hun uurloon minimaal er 3x bovenop!!!!! voor praten en koffie drinken

  • bezorgde

    Tsja deflatie en tegenstrijdigheid. Het zure is de uitlating van het ministerie dat er ruimte is om de salarissen van de ambtenaren te verhogen. Hoeveel ambtenaren zouden er in dit regeerakkoord ook al weer wegbezuinigd worden? Daar hoor je ze niet meer over. Tweedeling in dit land geeft bij een grote groep het gevoel van machteloosheid en rechteloosheid.

Of registreer u om te kunnen reageren.