Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘HHT redt niet meer dan honderd banen’

Het kabinet heeft aangekondigd dat de zogenoemde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) 19.000 banen zou redden. Om één baan te redden, zijn ongeveer tien HHT-cliënten nodig. Dus zijn er in totaal 190.000 HHT-cliënten nodig. ‘Onmogelijk’, zegt algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. ‘Er bestaan nu krap duizend HHT-cliënten’.
‘HHT redt niet meer dan honderd banen’

Op basis van de ervaringen bij TSN, de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland, schat Jongstra dat er momenteel niet meer dan 1.000 HHT-cliënten zijn in Nederland. TSN zelf heeft er momenteel ruim tweehonderd. 'Dus we komen niet eens een heel klein beetje in de buurt van die 190.000 cliënten.'

Rompslomp

Daarbij komt dat het bedienen van de huidige HHT-cliënten niet kostendekkend is. De tarieven zijn veel te laag en de administratieve rompslomp is veel te groot volgens Jongstra. 'Je moet bedenken wat er nu al voor een bureaucratie is opgetuigd voor de HHT. De bijna vierhonderd gemeenten die de HHT hebben aangevraagd en meer dan honderd zorgaanbieders breken zich ongecoördineerd het hoofd hoe ze de toelage administratief moeten uitvoeren. Er wordt veel meer geld uitgegeven aan bureaucratie dan aan thuiszorg.'

Uren vergaderd

Iedere gemeente heeft apart plannen geschreven samen met ten minste één zorgaanbieder. Die plannen zijn beoordeeld door VWS en op basis van deze beoordeling vaak weer aangepast door de gemeente. Op honderden plekken in het land is vele uren vergaderd over de HHT, niet alleen bij gemeenten maar ook bij VWS, zorgaanbieders en koepelorganisaties. 'Dan heb ik het nog niet eens over de ontslagaanvragen die worden bemoeilijkt omdat UWV vindt dat we uit moeten gaan van een volledige toekenning/besteding van HHT-gelden.'

Intrekken

Jongstra vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn en minister Lodewijk Asscher het systeem anders moeten inrichten. 'Gemeenten kunnen het geld hoe dan ook houden. Ik pleit ervoor dat deze collectieve middelen zorgvuldig uitgegeven worden. Als het systeem niet wordt aangepast, dan moeten de bewindslieden hun statement intrekken dat er 19.000 banen gered gaan worden.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

2 reacties

  • Wanne van Dorst

    Banenplannen creëren vooral werk voor mensen die vergaderen over banenplannen.

  • alphatrots

    HHT is één grote schaamlap. Ook de eis dat het geld alleen besteed mag worden aan zorginstellingen met mensen in loondienst is direct in strijd met het mededingingsrecht. Zelfstandig opererende alphahulpen en ZZP'ers worden met overheidssubsidie brodeloos gemaakt. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die zich daar niets van aantrekken. Ik wil Jongstra graag steunen in zijn oproep aan Van Rijn om de HHT beperking aan gemeenten los te laten en gemeenten het geld naar eigen inzicht laten besteden. Dit is overigens in de Kamercommissie VWS ook al door Mona Keijzer (CDA) bepleit.

    Berend Raap

Of registreer u om te kunnen reageren.