Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Thuishulpen Vérian kunnen kiezen voor lagere schaal of WW

Thuiszorgorganisatie Vérian voert deze week een-op-eengesprekken met thuishulpen over een loonaanbod. Thuishulpen kunnen accepteren dat ze teruggaan in functie of ze kiezen voor de WW.
Thuishulpen Vérian kunnen kiezen voor lagere schaal of WW
Foto: ANP Bart Maat

Met 306 Vérian-medewerkers wordt deze week en volgende week over een omstreden functieaanbod gesproken, tot wel 20 procent minder. Eind november kregen 606 mensen een functieaanbod van Vérian Care & Clean B.V. om van huishoudelijke hulp, niveau 2 (HH2) terug te stappen naar het lagere niveau 1 (HH1). 306 medewerkers maakten bezwaar tegen het bod en krijgen vanaf aanstaande woensdag een individueel gesprek hierover met P&O-adviseurs.

Teruggang

Volgens Vérian-woordvoerder Marsha Spithoven-ten Hag betekent het bod niet in alle gevallen een teruggang in loon. 'HH2 is hulp bij het huishouden met 'signaleringsfunctie'. We zien dat gemeenten dit nog nauwelijks inkopen, terwijl onze mensen hiervoor wel betaald worden. Dat zetten we nu recht. Het betekent overigens niet dat iedereen er op achteruit gaat. Thuishulpen die cliënten in zorg hebben die nog wél een indicatie hebben voor HH2 krijgen een toeslag. Sommige mensen met veel van dit soort klanten kunnen er dus zelfs op vooruitgaan. Vandaar dat we nu per individuele thuishulp gaan kijken wat de opties zijn.'

Niet door de beugel

SP-Kamerlid Tjitske Siderius vindt dat het loonbod niet door de beugel kan. 'Men doet dit dus omdat er veel minder HH2-indicaties worden afgegeven. Maar in veel gemeenten is dat aantal nog helemaal niet bekend. Dit gaat met name over de gemeente Nijmegen. De Wmo-aanbesteding daar is nog helemaal niet afgerond. Dus Vérian weet niet zeker of er inderdaad weinig HH2-indicaties worden afgegeven. Juristen van Abvakabo FNV onderzoeken momenteel of het bod überhaupt wel wettelijk mogelijk is.' Siderius voert samen met vakbond Abvakabo FNV acties tegen de gang van zaken bij Vérian. Zo eisen de partijen onder ander dat directeur Stoter ook 20 procent van zijn loon inlevert en willen ze bij de gesprekken met medewerkers aanwezig zijn.

Ontslagronde

Het loonbod staat in het licht van een grote ontslagronde bij Vérian. Vrijdag werd bekend dat de ontslagaanvraag van 217 thuiszorgmedewerkers is goedgekeurd door het UWV. Deze ontslagronde komt doordat sommige gemeenten compleet stoppen met het inkopen van huishoudelijke hulp. 'Dat zijn Lochem, Wageningen, Amersfoort en Kampen', zegt woordvoerder Spithoven-ten Hag. 'Per 1 april 2015 stopt ook De Bilt. Die procedure moet nog opgestart worden en maakt geen deel uit van die 217.'

Alfahulpconstructie

Kamerlid Siderius heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie bij Vérian. 'Het is ons duidelijk dat Vérian met de omstreden alfahulpconstructie zorg wil blijven leveren. Vaste medewerkers worden dus vervangen door zzp'ers. Bovendien is de tijd van deze actie suspect, net voordat de Arbeidswet in juli wordt aangepast. Ik wacht nog op antwoorden van de staatssecretaris.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

5 reacties

 • Watcher

  @Oost Nee hoor, de vakbonden doen helemaal niets. Ik zie hierboven dat mensen denken dat demonstraties in Den Haag helpen maar dat is niet zo. Dit zijn economische onderwerpen bij de werkgevers waar de vakbonden op hadden moeten studeren en dan hadden ze dit wel kunnen voorkomen en in goede banen leiden. Maar dat willen ze niet, ze willen alleen maar optochten tegen het kabinet organiseren omdat dat in het belang is van de SP. Er is immers ook geen goede juridische hulp voor mensen die dit overkomt of die ontslagen worden. Het probleem ligt daarom toch echt bij de vakbonden, die komen niet voor hun leden op en die doen hun huiswerk niet en lopen alleen maar te schreeuwen in Den Haag waar de problemen helemaal niet liggen.

 • Esther Nieuwenhuizen

  Ten eerste, ik ben benieuwd of men de tak had kunnen sparen wanneer men het businessmodel (of het ontbreken daarvan) van de hele organisatie tegen het licht gehouden had. Wanneer men in staat is om het model vanaf de andere kant op te bouwen, op basis van nieuwe parameters en zonder balast van het oude kostenmodel, kan er waarschijnlijk wel degelijk flexibeler worden omgegaan met bodemtarieven.

  Ten tweede, eerlijk is eerlijk, de thuishulp 1 en 2 salarisschaal is qua uurloon in relatie tot andere takken in het bedrijfsleven hoog. Deze mensen hebben lang niet altijd een opleiding genoten. Hoewel ik het hen gun, ze doen belangrijk werk, is dat wel een realiteit. Dat de CAO hier en daar een beetje doorgeslagen is goede tijden, is een struikelblok voor nieuwe meer private concepten. Ik denk soms dat de HBH beter af zou zijn door ze nu goed onder te brengen onder schoonmaakbedrijven of particuliere initiatieven (of onder private rechtsvorm naast de publieke zorginstelling) met een goede overbrugging / zachte landing voor de thuishulpen (schoonmaakbedrijven worden (tijdelijk) gecompenseerd door UWV of overheid).

  De klant ontvangt vergoeding voor HBH waarmee ze de facturen van schoonmaakbedrijf betalen. Of schoonmaakbedrijven declareren bij gemeenten. HBH blijven zien als publieke zorg, is kansloos wanneer de burger er feitelijk niet bij elke gemeente aanspraak op kan maken.

  Thuishulpen zijn nu de dupe van twee werkelijkheden...

 • fiks0005

  Beste Oost, ik werk inmiddels 25 jaar in de zorg, ik ben volkomen op de hoogte hoe het er aan toe gaat. Ook mijn baan ( financiën) is niet zeker meer. Daarnaast ben ik bijna 30 jaar lid van de vakbond, ik moet zeggen dat de informatie over akties maar heel beperkt is geweest. Ik heb de uitnodiging voor 31 januari ontvangen, ben van mening dat dit al veel eerder had moeten gebeuren.

 • oost

  #fiks0005, volg je het nieuws wel? Niets gemerkt van de vele vakbondsacties overal in het land (zie www.strijdvoorthuiszorg )? Acties die overal steun kregen van de SP. Ook niet bekend met de inmiddels jarenlange SP-acties binnen en buiten het parlement (Agnes Kant, Renske Leijten) tegen de invoering van o.a. de WMO en de grote bezuinigingen op de zorg? Ik zou zeggen: sluit je aan en doe mee met de acties. Kom b.v. 31 januari naar de FNV-manifestatie in Utrecht: http://www.koopkrachtenechtebanen.nl/

 • fiks0005

  Hadden de vakbonden en de SP niet al maanden geleden moeten gaan schreeuwen in Den Haag, toen die belachelijke bezuinigingsmaatregelen werden getroffen? Onze regering is de grote schuldige, zij maken de Zorg totaal kapot. Ze geven een 'zakje' geld aan de Gemeenten, zoek het maar uit. De Zorgaanbieders krijgen uiteindelijk de zwarte piet toegespeeld, omdat zij vervelende maatregelen moeten treffen om het hoofd boven water te willen houden. Dus vakbonden, als jullie eerder in actie waren gekomen en hadden geprobeerd de regering tot andere gedachten te brengen waren jullie goed bezig geweest voor de Zorgmedewerkers.. Nu een beetje lopen schreeuwen bij de Zorgaanbieder heeft totaal geen zin, en is als mosterd na de maaltijd.

Of registreer u om te kunnen reageren.