Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vakbonden broeden op acties in ziekenhuizen

Nu de cao-onderhandelingen zijn gestrand, lopen de vakbonden zich warm voor acties in de ziekenhuizen. Het conflict draait om baanzekerheid en geld.
Vakbonden broeden op acties in ziekenhuizen
Foto: ANP Rob Nelisse

De huidige cao ziekenhuizen, die geldt voor circa 200.000 werknemers, is 1 maart 2014 afgelopen. Vakbonden en de NVZ vereniging van ziekenhuizen hebben sindsdien tien overlegrondes gehad. Eind november waren de partijen elkaar dicht genaderd, maar werden de bonden naar eigen zeggen verrast door het eindbod van de werkgevers. Volgens hen kan dit 'het daglicht niet verdragen'. Ze herkennen daarin maar weinig van de voorstellen waarover was gesproken.

'Schamel' loonbod

De werkgevers bieden 4,25 procent structurele loonsverhoging over drie jaar en 1 procent incidenteel. De bonden eisen 3 procent per jaar. Volgens de bonden komt het bod van de werkgevers neer op een gemiddelde verhoging van 1,08 procent per jaar, omdat de NVZ de werkgeversbijdrage aan de aanvullende verzekering wil afschaffen. Ze kwalificeren dit als 'schamel'. De NVZ vindt het eigen aanbod 'solide', zeker in vergelijking met andere sectoren, laat een woordvoerder weten.

Flexibele schil groeit

Maar het arbeidsconflict gaat over meer dan loon. De vakbonden maken zich hard voor baanzekerheid. Ze constateren dat ziekenhuizen nauwelijks nog vaste banen aanbieden. Nieuwe medewerkers krijgen vrijwel allemaal een tijdelijke aanstelling en zijn daardoor kwetsbaar bij reorganisaties. In de cao is een flexibele schil van maximaal 4 procent afgesproken, maar volgens de bonden houden de werkgevers zich hier niet aan. Ziekenhuizen moeten fors bezuinigen en zetten daarom juist steeds meer in op een flexibele schil.

Baanzekerheid op de tocht

'Natuurlijk gaat het bij deze cao over geld, maar wij krijgen tot nu toe geen enkele reactie van verontruste medewerkers dat zij hun salarisverhoging niet krijgen', zegt Elise Merlijn, onderhandelaar namens FNV Zorg & Welzijn. 'Inzet is vooral hoe medewerkers aan het werk blijven en hun werk goed kunnen blijven doen. Zorgmedewerkers zijn erg betrokken. Het is jammer dat werkgevers dit niet waarderen en dat het respect hiervoor ontbreekt. Als wij goede afspraken kunnen maken over vaste banen en scholing, dan kan onze looneis aanzienlijk lager uitpakken.'

'Eindaanbod cao is eindaanbod'

Op 30 december wezen de gezamenlijke vakbonden het eindbod van de werkgevers af. Ze staan open voor verdere onderhandelingen, maar alleen als de werkgevers het eindbod van tafel halen. Daar lijkt het niet op, want 'een eindaanbod is een eindaanbod', aldus de NVZ. De impasse lijkt daarmee compleet.

Eerst ludieke acties

De vakbonden maken zich inmiddels op voor acties. Rond half februari zullen de werkgevers een ultimatum krijgen. Als dat geen resultaat oplevert, volgen er in februari en begin maart ludieke acties in diverse ziekenhuizen. Als dat nog niets oplevert, dan komen er harde acties in de vorm van een estafette, laat Merlijn weten.

Of registreer u om te kunnen reageren.