Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZuidZorg aan de kant gezet bij overname Pantein

Alle Brabantse gemeenten waar de failliete thuiszorgtak van Pantein-Vivent thuiszorg leverde, gaan niet met ZuidZorg verder. Hiermee zetten de gemeenten een streep door een eerder plan van de curator om ZuidZorg de activiteiten van Pantein over te laten nemen.
ZuidZorg aan de kant gezet bij overname Pantein
Foto: ANP Ilvy Njiokiktjien

Zorgaanbieder ZuidZorg liet vorige week weten alle activiteiten van Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent (HHPV) te willen overnemen. Dat gebeurde op dezelfde dag dat HHPV haar faillissement wereldkundig maakte. Dit schijnbaar voorgekookte overnameplan is in het verkeerde keelgat geschoten van de twintig Brabantse gemeenten waar Pantein zorg leverde. Curator Floris Dix probeert het plan van ZuidZorg volgens de Vughtse wethouder Saskia Heijboer er op een dwingende manier doorheen te drukken. Dat zei de wethouder maandagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Gecontracteerde aanbieders

Voor het plan van ZuidZorg moesten de gemeenten vandaag instemmen na een vergadering. De uitkomst hiervan is echter dat de gemeenten liever met lokale zorgaanbieders verder gaan. In een persverklaring lichten ze hun keuze toe: 'De gemeenten kiezen ervoor om te werken met bestaande, gecontracteerde aanbieders, omdat continuïteit van de hulp en werkgelegenheid dan beter geborgd is. Met bestaande partijen kan ook beter worden ingesprongen op de situatie (kennis is aanwezig van de lokale situatie). Bovendien nemen deze aanbieders meer personeel over dat huishoudelijke hulp verleent. Tenslotte is van nog groter belang dat de werkwijze van deze regio al bekend en geoefend is bij deze zorgaanbieders. Inwoners hebben binnen deze werkwijze maximale keuzevrijheid. Een belangrijk argument voor alle gemeenten om te kiezen voor deze aanpak. Iedereen kiest zelf zijn of haar aanbieder. De nieuwe aanpak maakt het in het merendeel van de gevallen ook mogelijk om de huidige hulp te behouden. Dit leidt uiteindelijk tot een zo min mogelijke belasting van cliënten bij deze veranderingen.'

Mes op de keel

Bas Schel van gemeente Boxtel voert het woord voor vier gemeenten. 'Voor zover ik weet gaat geen enkele gemeente met ZuidZorg in zee. Cuijk en Boxmeer moeten hier nog over beslissen; Den Bosch, Oss en alle andere zijn er al uit. Alle wethouders en gemeenteraadsleden waren verbaasd en geïrriteerd toen bleek dat Pantein al in november wist dat er een faillissement aan zat te komen en er al een bewindvoerder aan het werk was. Wij kregen het allemaal pas vorige week te horen. En toen we nog aan het bijkomen waren van de schok van het faillissement bleek ineens dat ze de oplossing al klaar hadden zonder ons te informeren. Zo zetten ze ons in feite de mes op de keel. Dat kan natuurlijk niet. We hebben nu vragen over de aanbesteding die door Pantein-Vivent is gewonnen. Daar deed het bedrijf alsof alles in orde was. Daarbij zetten wij nu grote vraagtekens.'

Keuzevrijheid

Werknemers van Pantein-Vivent kunnen ervoor kiezen hun werk voort te zetten bij een van de gecontracteerde aanbieders. Dat zijn Tzorg en Zorggroep Elde in Boxtel, Tzorg en Laverhof in Schijndel, Zorggroep Elde, Actief Zorg en Tzorg in Sint-Michielsgestel en IVT, Vughterstede en Tzorg in Vught. De medewerkers kunnen samen met de klant overstappen naar de andere aanbieder. Klanten van Pantein-Vivent krijgen zo snel mogelijk een informatiebrief van hun gemeente over de voortzetting van hun huishoudelijke hulp.

Eén reactie

  • verwoerd

    hier wordt ik wel een beetje blij van en trots op de gemeenten dat ze deze beslissing hebben durven nemen, omdat ze hieruit laten blijken dat de zorg, personeel en belang van de client belangrijk is.
    Een voorbeeld voor anderen gemeenten.

Of registreer u om te kunnen reageren.