Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

TSN vraagt uitstel van betaling aan

Grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen.
TSN vraagt uitstel van betaling aan

TSN verkeert al langer in zwaar weer, de banen van 12.000 medewerkers staan op de tocht. Het aanvragen van uitstel van betaling is vaak een voorbode van een faillissement. Algemeen directeur Zion Jongstra zei vanmiddag op de persconferentie in Almelo: 'TSN Thuiszorg vraagt uitstel van betaling aan, maar de hulp gaat gewoon door. We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door.' Jongstra sprak van een 'onnodige tragedie' en riep de politiek op om in te grijpen. 'Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.' Volgens de directeur is het dreigende faillissement het gevolg van de bezuinigingen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op zorg.

Martin van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS reageert dat het belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN, zodat 'de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd' en zodat 'mensen die zorg nodig hebben, die krijgen'. Van Rijn noemt de situatie 'hartstikke waardeloos'. Over de klacht van TSN dat gemeenten een te laag tarief bieden voor huishoudelijke hulp zegt de staatssecretaris: 'Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten.'

SP

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. Het personeel van de thuiszorgorganisatie, met zestien Groningse vestigingen.

BTN

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) reageert: 'Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen. BTN betreurt wat er met TSN gebeurt en zal een beroep doen op thuiszorgorganisaties om de zorg van gedupeerde cliënten over te nemen, als het echt niet lukt met TSN.'

ActiZ en ANBO

Of andere thuiszorgbedrijven bijspringen bij een eventueel bankroet van TSN hangt volgens de andere branchevereniging van zorgorganisaties, ActiZ, vooral af wat gemeentes hiervoor gaan betalen. 'Werkgevers kunnen mensen niet onder kostprijs aan het werk houden. Dat lukt gewoon niet. ActiZ vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de gemeentelijke eisen.' Ouderenbond ANBO stelt in een reactie dat gemeenten een zorgplicht hebben en nu teveel knijpen op de uurprijzen. De organisatie pleit voor een minimumtarief voor de thuiszorg. Aanbestedingsexpert Tim Robbe reageert: 'ActiZ, BTN en ANBO moeten niet naar gemeenten kijken, maar naar staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in deze! Veertig procent budget eraf, dat komt van Den Haag.'

Problemen

TSN kondigde eerder dit jaar aan de lonen van thuiszorgmedewerkers met 20 tot 30 procent te verlagen, 'om te kunnen overleven.' De rechter bepaalde echter vorige maand dat dit onterecht was en dat de loonsverlaging moest worden teruggedraaid. De financiële problemen van het bedrijf mochten van de rechter niet afgewenteld worden op de medewerkers.

Vakbond

TSN liet toen weten alle mogelijkheden te zullen bestuderen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn sprak van 'een grote overwinning', maar gaf tegelijk aan dat de thuiszorgproblemen hiermee niet zijn opgelost. De bond pleit er langer voor dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt en stopt met bezuinigen op de thuiszorg.

Banen

TSN Thuiszorg heeft het afgelopen jaar al vijf keer reorganisaties doorgevoerd, waarbij in totaal meer dan 4000 banen werden geschrapt. Dat was volgens de directie het directe gevolg van 'de extreme bezuinigingen op de thuishulp'. De persconferentie wordt gehouden in het Van der Valk Theaterhotel, Schouwburgplein 1 in Almelo.

  • Opgericht in 2001 in Twente.

  • TSN Thuiszorg nam in 2009 veel activiteiten over van de omgevallen thuiszorggigant Meavita. In 2013 konden enkele honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire overstappen naar TSN.

  • Werkgebied: TSN heeft meer dan veertig vestigingen, verspreid over het hele land: in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo.

  • Cliënten: TSN zorgt voor ongeveer 60.000 ouderen en hulpbehoevenden.

  • Werknemers: TSN heeft ruim 11.000 medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.

  • Algemeen directeur: Zion Jongstra

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.