Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Curatoren TSN en De Blok betwijfelen nut doorstart

Een doorstart van de thuisorganisatie TSN betekent een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van het personeel en de zorg voor hulpbehoevenden. Dat stellen de bewindvoerders van TSN, dat in surseance van betaling verkeert, in een brief aan de Tweede Kamer. Op Twitter stelt Jos de Blok van Buurtzorg Nederland dat er betere alternatieven zijn dan een doorstart van TSN. Buurtzorg Nederland wordt genoemd als potentiële overnamekandidaat van TSN.
Curatoren TSN en De Blok betwijfelen nut doorstart

Het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland kreeg vorige maand uitstel van betaling, waardoor 12.000 banen op de tocht staan en de hulpverlening van 40.000 cliënten in het geding is. Volgens de bewindvoerders zal bij een eventuele doorstart van TSN een grote groep medewerkers er in salaris fors op achteruit gaan. Bovendien zullen meerdere medewerkers hun baan verliezen, waardoor 'de cliënt-verzorgerrelatie verbroken wordt', aldus de briefschrijvers.

Financiële noodzakelijk

Hetzelfde geldt als er geen doorstart is. In dat geval zal de dienstverlening worden overgenomen door andere partijen. Ook dan zullen de medewerkers er fors op achteruitgaan. Bovendien is niet duidelijk of ze dan ook in dienst worden genomen. De bewindvoerders vinden dat cliënten en medewerkers het meest gebaat zijn bij continuïteit van de onderneming. 'Daarvoor zijn echter wel ondersteunende financiële middelen noodzakelijk', stellen zij.

Jos de Blok

Jos de Blok stelt dat er andere mogelijkheden zijn dan een doorstart van TSN. 'Uitgerekend nu is er een kans om op basis van het akkoord voor de thuiszorg een toekomstbestendig model op te bouwen', schrijft hij op Twitter. In een ingezonden stuk in dagblad Trouw schrijft hij verder: 'Ik vind het een schande voor een rijk land als Nederland dat de hulp voor de kwetsbaarste mensen als luxeprobleem wordt gezien. Veel bestuurders van thuiszorgorganisaties en veel lokale en landelijke politici zeggen dat deze huishoudelijke hulp 'maatschappelijk niet meer op te brengen is.' Wat mij betreft stoppen we met deze flauwekul, herstellen we het vak van de huishoudelijke verzorgende, betalen we weer een fatsoenlijk salaris en doen we weer alleen wat nodig is. Daarvoor is wel noodzakelijk dat we deze zorg uit de hoek van de schoonmaakwereld halen.'

Marcel Canoy

Ook zorgeconoom Marcel Canoy schrijft in zijn blog bij het FD dat TSN beter om kan vallen. 'In plaats van dat Kamerleden blij zijn dat ze eindelijk verlost zijn van zo'n instelling, eisen ze nu een reddingsplan van de bewindspersoon. Ik heb liever dat een andere partij thuiszorg aanbiedt. Een partij zonder overbodige managementlagen en zonder onstilbare overnamehonger. Ja, en een waar het personeel een fatsoenlijk salaris verdient. Als dit faillissement nodig is om dat kwartje bij gemeenten te laten vallen, so be it.'

3 reacties

 • Esther Nieuwenhuizen , Novire

  Reactie op WUF: ik suggereer (juist) niet dat er profiteurs in het spel zijn, ik stel enkel vast dat hulp bij huishouden niet per definitie een publieke voorziening behoeft te zijn, wanneer je als gewone burger vaststelt dat je hulp bij huishouden nodig hebt. Uiteraard, mits je hiertoe geen extra middelen kunt aanwenden.

 • WUF

  Reactie op Esther Nieuwenhuizen: "moet huishoudelijke zorg boven een bepaald inkomen een particuliere aangelegenheid worden"; dan toch zeker niet op de hoogte van de inkomensafhankelijke bijdrage wat er voor zorgt dat je met een redelijk salaris de zorg eigenlijk gewoon zelf betaalt. Met die ontmoediging is het dik in orde. Waarom toch altijd het weer 'die zgn. profiteurs' er bij verzinnen.

 • Esther Nieuwenhuizen , Novire

  Een rijk land als NL zou er hoe dan ook voor moeten zorgen dat de minima verzekerd zijn van een publieke voorziening (vergoeding) voor huishoudelijke hulp. Zeker.
  En we zouden daarnaast het lef moeten hebben om te stellen dat huishoudelijke zorg boven een bepaald inkomen een particuliere aangelegenheid wordt. Eigenlijk net zo als voor de rest van de burgers van NL die een huishoudelijke hulp inhuurt als men het zelf niet kan of wil doen (in verband met werk of druk gezin) maar wel over inkomen beschikt waarmee men iemand kan inhuren.

Of registreer u om te kunnen reageren.