Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Joep Verbugt ‘niet het braafste jongetje van de klas’

Bestuursvoorzitter Joep Verbugt van GGz Eindhoven leverde voor de inwerkingtreding van WNT-1 in 2011 op eigen initiatief 10 procent van zijn salaris in: ‘Ik deed het om solidair te zijn met mijn medewerkers tijdens een grote bezuinigingsronde. Niets meer en niets minder.’
Verbugt.Joep.rechtenvrij.jpg

'Graaiers'
Uit angst te worden weggezet als graaier, praten zorgbestuurders niet graag over hun bezoldiging. Verbugt doet dat wel, maar kreeg veel negatieve reacties over zich heen. ‘Veel collega’s vonden het niks wat ik deed. Dat lieten ze impliciet of expliciet merken. Het was het wantrouwen. Dat ik het om de aandacht en publiciteit zou doen of om er als braafste jongetje van de klas op te staan.’

WNT-2
Dat er zoiets bestaat als een algemene norm waar bestuurders zich aan hebben te houden wat betreft hun salaris, vindt hij redelijk. Daar is de WNT-1 voor. Maar de WNT-2 schiet zijn doel ver voorbij: ‘Weinig mensen beseffen dat WNT-2 in feite de hele bovenkant van het cao-loongebouw in elkaar drukt.’

Lees het interview met Joep Verbugt in de Zorgvisie Special “Bestuurlijk Leiderschap”.

Of registreer u om te kunnen reageren.