Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verbod op alfahulp is Haagse bluf

De inzet van alfahulpen via de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is verboden. Toch gebeurt het in veel gemeenten. ‘Het Rijk heeft niets te zeggen over inzet van alfahulpen, dat is terecht aan de gemeente overgelaten’, zegt bestuurder Berend Raap van Stichting Alphatrots.
Verbod op alfahulp is Haagse bluf
Foto: ANP Bart Maat

Minister Lodewijk Asscher (SZW) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hebben in de regeling voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) opgenomen dat de subsidie niet aan alfahulpen mag worden uitgegeven. Berend Raap is bestuurder van Stichting Alphatrots, de belangenorganisatie voor alfahulpen. Hij stelt dat een dergelijk verbod niet aan de uitgifte van decentralisatiemiddelen gekoppeld kan worden. 'Sterker nog, gemeenten zijn helemaal vrij in hun inkoopbeleid voor huishoudelijke hulp. De Staat heeft hierover in de nieuwe Wmo 2015 feitelijk alle regie uit handen gegeven. Het verbod op de alfahulpconstructie is daarom niets anders dan Haagse bluf.'

CZ

Dat het verbod een loze letter is wordt in de praktijk bewezen doordat veel gemeenten wel degelijk alfahulpen inzetten. Zoals in Limburg, Friesland, Hardenberg en Barendrecht (BAR gemeenten). 'Daar werken gemeentebestuurders samen met onze coöperatie van alfahulpen', zegt Raap. 'In Limburg bemiddelt zorgaanbieder De Zorggroep alfahulpen in samenwerking met verschillende gemeenten. De Zorggroep is helemaal gestopt met huishoudelijke hulpen in loondienst. Onlangs heeft onze coöperatie ook de status van 'preferred supplier' gekregen van CZ Zorgverzekeraar. Dat geeft aan dat er veel mogelijk is.'

Ontslagen

Volgens Raap is de negatieve houding van Asscher en Van Rijn ten opzichte van de alfahulpconstructie irrationeel. 'We zien de massale ontslagen in de thuiszorg. Het zou logisch zijn als de HHT-dienstencheque wordt ingezet om deze ontslagen hulpen zelfstandig aan de slag te houden als alfahulp. Dat is beter dan dat zij in het zwarte circuit belanden of nog twee jaar in dienst blijven om vervolgens alsnog op straat te belanden aan het einde van de HHT-regeling. Tot nu toe heeft nog geen enkele bewindsvoerder zelfs maar een keertje gesproken met een alfahulp hierover.'

Homeworks

Raap erkent dat sommige partijen misbruik maken van de alfahulpconstructie. 'Bijvoorbeeld door Homeworks. Daar moeten alfahulpen zelf sparen voor al hun premies. Totaal onverantwoord. Onze vcoöperatie en keurmerkstelsel ziet erop toe dat alfahulpen netjes en volgens de regels worden ingezet.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

2 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Wees creatief en transparant binnen wettelijke kaders.
  PGB-houders kunnen toch ook een payroll-constructie op zetten in samenwerking met bonafide uitzendbureaux.
  Zorgaanbieders en zorgverleners hebben de vrijheid om creatief te zijn binnen de wettelijke kaders.
  Veel succes!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer u om te kunnen reageren.