Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Thuishulpen Pantein-Vivent nog steeds werkloos

Er worden veel te weinig medewerkers van zorginstelling Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent (HHPV) overgenomen door andere zorginstellingen in Brabant. Dat zeggen vakbond FNV Zorg & Welzijn en de curator. De Brabantse gemeenten beloofden vorige maand nog voor alle mensen een nieuwe werkplek te vinden na het faillissement van HHPV. Volgens de FNV zitten nog veel ex-medewerkers werkloos thuis.
ANP Jeroen Jumelet

De belangrijke datum van 1 februari 2015 is inmiddels verstreken en nog steeds is lang niet voor alle ex-medewerkers van HHPV werk gevonden. Curator Floris Dix van Turnaroud Advocaten handelt momenteel het faillissement af. Hij legt uit waarom 1 februari een belangrijke datum was. 'De huishoudelijke verzorging van Pantein-Vivent loopt door tot 1 februari 2015. Na die datum is het faillissement van HHPV officieel afgerond en houdt de verantwoordelijkheid van HHPV voor deze mensen grotendeels op. We zien nu dat gemeenten veel bezorgde mensen zonder werk naar ons doorverwijzen, maar wij kunnen helaas niets meer voor hen doen.'

Overname ZuidZorg

Dix zegt het jammer te vinden dat gemeenten er in januari niet voor gekozen hebben om met ZuidZorg in zee te gaan. ZuidZorg had onder stille bewindvoering van de curator de failliete boedel van HHPV overgenomen, zonder medeweten van gemeenten. Die accepteerden de overname door ZuidZorg dan ook niet en wilden dat lokale aanbieders de zorg zouden overnemen. 'De overname van ZuidZorg was juist de oplossing waarmee wij de huidige situatie wilden voorkomen. ZuidZorg zou 80 procent van de mensen hebben overgenomen, ziek of niet ziek. En omdat we een koopovereenkomst hadden met ZuidZorg was dit geen loze belofte maar een recht dat desnoods bij de rechter afgedwongen had kunnen worden. De gemeenten kozen echter voor T-Zorg en lokale aanbieders. Dat blijkt nu slecht te verlopen. Logisch ook, want in plaats van één aanbieder moeten nu tientallen verschillende aanbieders mensen aannemen.'

Protest

Vakbondsbestuurder Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn protesteerde donderdag bij het stadhuis van de gemeente Oss tegen de gang van zaken. 'Van de belofte dat mensen opgevangen zouden worden blijkt niets waar te zijn. Er zijn nog te veel problemen; zorgmedewerkers zitten werkloos thuis of zijn flink gekort in salaris. Om maar te zwijgen over de vraag of al hun cliënten nog wel de zorg krijgen die zij nodig hebben.'

Tussenstand

Woordvoerder Wilma Willemse van gemeente Oss geeft de actuele tussenstand door van het aantal medewerkers dat is overgenomen door de lokale aanbieders. 'Als je het gemiddelde neemt van alle deelnemende gemeenten dan zie je dat 71 procent van de ex-medewerkers bij een nieuwe zorgaanbieder aan de slag is, oftewel 2500 mensen. Specifiek in de gemeente Oss is 73 procent van de mensen overgenomen. Dit is nog een tussenstand. Wij verwachten zeker dat er nog minstens 10 procent bijkomt. Dus wij vinden in tegenstelling tot de vakbond dat het wel de goede kant opgaat.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • ekindt

    Dit mag toch niemand verbazen!!
    Het was toch al naief om uit te spreken en te geloven dat dit zou lukken. Dit is toch een voorzienbaar en onlosmakelijk gevolg van de bezuinigingen in de thuiszorg. Als FNV echt goed zou nadenken zouden ze toch beter moeten weten.

Of registreer u om te kunnen reageren.