Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

600.000 euro geboden voor thuishulpen Pantein-Vivent

ZuidZorg bood 600.000 euro voor de failliete boedel van Pantein-Vivent. Dat blijkt uit de grote analyse van de omgevallen thuiszorgorganisatie in het Zorgvisie-magazine van maart. ‘Het technisch failliet was al dik een jaar zichtbaar voor het daadwerkelijke bankroet’, zegt accountant Mike Tagage (BDO) in het artikel.
600.000 euro geboden voor thuishulpen Pantein-Vivent

Afgelopen vrijdag hielden voormalig thuishulpen van Pantein-Vivent een kamer in het gemeentehuis van Oss bezet. De actievoerders eisen banen met goede arbeidsvoorwaarden bij lokale zorgaanbieders. Dit was hen beloofd door gemeenten na het failliet van Pantein-Vivent eind vorig jaar. Volgens vakbond Abvakabo FNV zitten er echter nog veel mensen thuis en zijn de arbeidsvoorwaarden die lokale zorgverleners bieden ondermaats.

Stille bewindsvoering

In eerste instantie zou 80 procent van de medewerkers overgenomen worden door ZuidZorg. Hiervoor is naar nu blijkt 600.000 euro geboden. Met deze deal gingen de gemeenten in het leveringsgebied van Pantein-Vivent echter niet akkoord. Omdat de overname in het geheim was voorbereid, schoot de deal in het verkeerde keelgat van de gemeentebestuurders. ZuidZorg is toen gepasseerd ten faveure van allerlei lokale aanbieders. Saillant detail is dat Pantein-Vivent is begonnen met de 'stille bewindsvoering' koud een maand na het winnen van de gemeentelijke aanbestedingen.

Fusie met Vivent

Mike Tagage, van accountantsbureau BDO, heeft op verzoek van Zorgvisie de openbare jaarrekeningen van 2012 en 2013 geanalyseerd. Hij vertelt in het maartnummer van Zorgvisie magazine dat ruim voor de aanbestedingen duidelijk zichtbaar was dat het slecht ging. Dat konden gemeenten en vakbonden al weten. 'Het negatieve resultaat 2013 kan worden toegeschreven aan de overname van Vivent door Pantein in 2012. Ik zie dat in de jaarrekening 2012 gesproken wordt over een stijging van het resultaat, terwijl er in feite sprake is van een forse afname. De overname van Vivent door Pantein heeft de solvabiliteit in feite aanzienlijk aangetast.' Lees de hele analyse in Zorgvisie magazine.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.