Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties twijfelen aan personeelscapaciteit

Een derde van de HRM-medewerkers in de sector zorg en welzijn ziet tekorten in het huidige personeelsbestand van hun organisatie. Dat blijkt uit een landelijke enquête die Driessen HRM samen met TNS Nipo heeft uitgevoerd onder 100 HRM’ers en 140 werkenden met als onderwerp de match en mismatch van mens en werk in zorg en welzijn.
Zorgorganisaties twijfelen aan personeelscapaciteit

Er wordt volgens een derde van de respondenten teveel gevraagd van het huidige personeelsbestand. 33 procent van de ondervraagde HRM’ers twijfelt aan de capaciteiten van het huidige personeelsbestand of ziet daar een tekort in. Een kleine 8 procent geeft zelfs aan dat zij zeker niet de juiste mensen in dienst hebben om de doelen te bereiken. Overige onderzoeksresultaten zijn dat de verdeling vast/flex in organisaties nu 80/20 is en volgens HRM’ers binnen 5 jaar zal veranderen naar 70/30. Hoge werkdruk (74 procent) en slechte beloning prestaties (65 procent) zijn de belangrijkste redenen voor slechte imago van de sector.

Onzekerheid

De vrees om noodgedwongen van baan te moeten wisselen is bij werkenden in zorg & welzijn twee keer zo hoog als bijvoorbeeld bij werkenden binnen overheid of onderwijs. Gemiddeld is 1 op de 3 werkenden is bang om zijn of haar baan te verliezen. Met een score van 46 procent geven relatief weinig mensen aan dat zij wel open staan voor een nieuwe baan, maar niet actief op zoek zijn. Onderzoeken eerder uitgevoerd door TNS Nipo in de commerciële sector laten hele andere resultaten zien: hier is het percentage dat openstaat voor een nieuwe baan rond de 80 procent. Deze resultaten bevestigen de bovengemiddeld sterke betrokkenheid van werkenden in zorg & welzijn met hun baan. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom, ondanks de vrees om zijn/haar baan te verliezen, uiteindelijk slechts 1 op de 10 werkenden in zorg en welzijn actief op zoek is naar een nieuwe baan.

Tevredenheid

Maar liefst 85 procent van de ondervraagden heeft met overtuiging gekozen voor deze sector. Daarmee is zorg & welzijn koploper binnen de publieke sector als geheel en wellicht wel binnen alle sectoren in heel Nederland. Over het algemeen zijn werkenden binnen zorg & welzijn daarna gelukkig met hun keuze, want meer dan 90 procent is tevreden tot zeer tevreden over zijn of haar werk én over het feit dat men werkzaam is binnen zorg & welzijn.

Nieuwe baan

Ondanks de hoge mate van tevredenheid over het dagelijks werk kan het toch voorkomen dat werkenden binnen zorg en welzijn op een bepaald moment actief op zoek gaan naar een nieuwe baan. Een gebrek aan zekerheid of ‘vastigheid’ blijkt voor 71 procent de een belangrijke reden te zijn om van baan te wisselen. Op de tweede plaats staat het gegeven dat men niet meer door kan groeien binnen de organisatie. Dat geldt voor meer dan de helft van de actief werkzoekenden. Het gebrek aan inspiratie en een betere “work/life balance” staan op een gedeeld derde plaats als reden waarom men van baan wil wisselen.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Bekijk hieronder het onderzoek:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.