Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Anja Schouten Zorgmanager van het Jaar 2015

Anja Schouten, bestuursvoorzitter van Zorgbalans in Haarlem is gekozen tot Zorgmanager van het Jaar 2015. Zij volgt Willy Spaan op, bestuursvoorzitter van het Jeroen Bosch ziekenhuis en vanaf 1 mei bestuursvoorzitter van het LUMC.
Anja Schouten is de nieuwe Zorgmanager van het Jaar 2015
Anja Schouten is de nieuwe Zorgmanager van het Jaar 2015 - Foto: Reed / Koos Groenewold

De uitslag is woensdag bekendgemaakt door juryvoorzitter André Rouvoet tijdens een congres van vaktitel Zorgvisie in Utrecht. Anja Schouten heeft de bij de prijs behorende Zorgvisie Excellence Trofee in ontvangst genomen.

Vier kandidaten

De andere kandidaten voor de prijs waren Bert van der Hoek, bestuursvoorzitter van ggz-organisatie Lentis in Zuidlaren, Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van Sensire, organisatie voor langdurige zorg in Varsseveld en Mariënne Verhoef, bestuurder-directeur van jeugdzorgorganisatie Spirit in Amsterdam. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de prijs dat de selectiecommissie onder voorzitterschap van professor Pauline Meurs vier genomineerden heeft voorgedragen.

Ingewikkelde managementopdracht

Jury-voorzitter André Rouvoet is lovend over de genomineerden. 'De managementopdracht van de genomineerden is ingewikkeld. Zorgmanagers met eindverantwoordelijkheid moeten een antwoord vinden op nieuwe vragen van een snel veranderende samenleving. En dit onder een gesternte waarbij minder geld beschikbaar is voor zorg zodat strategische keuzes zwaar wegen.'

Oordeel jury

Schouten ontvangt de prijs omdat ze de afgelopen jaren Zorgbalans nieuw elan heeft gegeven na een financieel moeilijke periode en ze tijdig en adequaat en met oog voor de cliënt en de medewerkers heeft geanticipeerd op de veranderingen in de langdurige zorg. 'Ze heeft gezorgd voor een duurzame cultuurverandering in de organisatie. Vanuit een persoonlijke betrokkenheid heeft zij voor tastbaar resultaat gezorgd', aldus Rouvoet.
Andere leden van de jury zijn Wilma van der Scheer, directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en Lidy Hartemink, oud-winnaar van de prijs en aankomend bestuursvoorzitter van Zorggroep Almere.

Foto

 • <p>Anja Schouten naast de juryleden (vlnr): André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland, Wilma van der Scheer, directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en Lidy Hartemink, oud-winnaar van de prijs en aankomend bestuursvoorzitter van Zorggroep Almere.</p>

  Anja Schouten naast de juryleden (vlnr): André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland, Wilma van der Scheer, directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en Lidy Hartemink, oud-winnaar van de prijs en aankomend bestuursvoorzitter van Zorggroep Almere.

  Foto: Reed / Koos Groenewold

3 reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • van den oever

  Mooi en terecht compliment, Anja, gefeliciteerd !

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer u om te kunnen reageren.