Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Flink minder topfuncties in ziekenhuizen

Het aantal posities in raden van bestuur en toezicht van ziekenhuizen is in een jaar tijd met 20 procent afgenomen. Het percentage vrouwen in de top is licht toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Grethe van Geffen, directeur van Seba cultuurmanagement.
Flink minder topfuncties in ziekenhuizen

De afname van posities in bestuur en toezicht vindt vooral plaats in algemene ziekenhuizen. In een jaar tijd is het aantal bestuursleden afgenomen van 173 naar 145. Het aantal toezichthouders nam af van 461 tot 386. In de academische ziekenhuizen daalt het aantal posities amper, daar nam het aantal bestuurders af van 29 naar 28. Het aantal toezichthouders bleef gelijk.

Vrouwen in bestuur en toezicht

Van Geffen keek voor het onderzoek specifiek naar de verhouding mannen en vrouwen. 'In de ziekenhuissector, waar 65 tot 80 procent van het personeel vrouwelijk is, zijn besturen wel nog steeds dominant mannelijk. Ondanks de krimp hebben vrouwen hun posities weten te behouden en zelfs nog iets weten te verbeteren. Het percentage vrouwelijke bestuurders stijgt van 15,6 naar 17,9 procent, het percentage vrouwelijke toezichthouders neemt toe van 26,7 naar 26,9 procent.' Volgens Van Geffen is een mogelijke verklaring voor de stijging een 'toenemend besef van het belang van meer vrouwen in de top, of door de toenemende vaardigheid bij selecteurs en selectiecommissies om kwaliteiten bij vrouwelijke bestuurders en toezichthouders te herkennen.' De onderzoekster merkt daarbij op dat het niveau van 2007 nog steeds niet is hersteld (18 procent). 'De echte invloed op beleid en verdeling van middelen is voor vrouwen nog een vrij gesloten bolwerk. Ze mogen het werk doen in ziekenhuizen, maar nog niet vaak meebeslissen.'

Mannenwereld

Van Geffen ontdekte tijdens het onderzoek vier ziekenhuizen waar bestuur en toezicht enkel uit mannen bestaan: het Amphia Ziekenhuis, het Atrium Medisch Centrum, het Havenziekenhuis en de Ommelander Ziekenhuisgroep. In 2014 waren dit alleen het Amphia Ziekenhuis en de Ommelander Ziekenhuisgroep.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

2 reacties

 • Antoinette Vietsch

  Percentage vrouwen is licht toegenomen. Percentages in plaats van aantallen. Dat betekent vermoedelijk dat het aantal vrouwen is afgenomen, maar dat de schrijver dat niet wil zeggen.
  Interessant te weten is of er ook nieuwe vrouwen benoemd zijn of dat alleen (een deel van) de huidige vrouwen zijn blijven zitten.
  Ik hoop op een aanvullend artikel.

 • beschouwer

  Lees ik hier dat er veel minder vrouwen dan mannen zijn die een ziekenhuis willen besturen?
  Ik schat dat vijf keer meer mannen in Nederland ziekenhuisbestuurder willen zijn dan dat vrouwen dat willen.

Of registreer u om te kunnen reageren.