Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

TSN Thuiszorg schrapt honderden banen

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, gaat 650 banen schrappen. Volgens directeur Zion Jongstra zal het daar niet blij blijven als de tarieven voor huishoudelijke hulp niet omhoog gaan. ‘Kind van de rekening zijn de kwetsbare ouderen.’
ANP Lex van Lieshout

TSN Thuiszorg noemt het beleid van staatssecretaris Van Rijn desastreus. 'We worden gedwongen het loon van 4300 medewerkers fors te verlagen. In gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van thuishulp moet TSN helaas honderden mensen ontslag aanzeggen.'

Alfahulpconstructie

Jongstra vindt dat Van Rijn de situatie op korte termijn moet aanpakken. 'Ik begrijp heel goed dat er op dit moment bezuinigd moet worden, maar het visieloos snoeien veroorzaakt momenteel een sociaal slagveld', zegt hij. TSN zal proberen mensen van werk naar werk te begeleiden. 'Maar eerlijkheidshalve moet je stellen dat er voor deze mensen gewoon geen werk in loondienst is. Ze kunnen als alfahulp aan de slag waarschijnlijk. Maar geen enkele andere aanbieder kan deze mensen vast werk aanbieden in gemeenten die hebben besloten helemaal te stoppen met huishoudelijke hulp.'

Tarieven

TSN Thuiszorg maakte in januari al bekend 201 medewerkers te ontslaan, omdat tien gemeenten de financiering van de thuiszorg hadden besloten te stoppen. Het feit dat gemeenten de thuiszorg niet meer financieren, is ook de reden waarom nu nog eens 650 mensen hun baan kwijtraken, volgens TSN. De salarissen van 4300 medewerkers worden verlaagd omdat het door gemeenten geboden tarief 'veel lager ligt dan de loonkosten'. TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen, volgens de directeur.

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog "tienduizenden" banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuiszorg is de grootste aanbieder van zorg thuis in Nederland, en is actief in driehonderd gemeenten. De organisatie biedt zorg aan 55.000 cliënten, waarvan 50.000 cliënten in de Wmo.

Ingrijpen

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. En, vindt Jongstra, hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.

Ook vakbond FNV wil dat het kabinet ingrijpt. De bond wil een eerlijke verdeling van geld, werk en vaste banen met zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen. Op 1 mei zullen duizenden thuiszorgmedewerkers in Amsterdam hiervoor demonstreren.

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.