Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuwe leden Eerste Kamer bekend

De senaat 2015 – 2019 is bekend. Een overzicht van de nieuwe Kamerleden die bekend zijn in de zorg.
Nieuwe leden Eerste Kamer bekend

Grootste winnaar is D66 met vijf extra zetels. CDA, SP, CU, 50PLUS, PvdD en SGP kregen er een zetel bij. De PVV en GL verloren een zetel. Tot slot zijn de VVD en PvdA de grote verliezers. Zij verloren respectievelijk 3 en 6 zetels. De uitslag is voorlopig. Donderdag 28 mei wordt de definitieve uitslag door het Centraal Stembureau bekend gemaakt.

Nieuwe senatoren

De Eerste Kamer bestaat uit 75 senatoren. Gemiddeld zijn zij 56 jaar oud, man, afkomstig uit het westen van het land, academisch opgeleid en ervaren op bestuurlijk gebied. In totaal zijn er 35 nieuwe senatoren aangesteld. De volgende nieuwe leden zijn in de zorg actief (geweest) of hebben zich met de zorg bezig gehouden:

Alexander Rinnooy Kan (D66) was lector en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1986-1989 was hij rector-magnificus van die universiteit. In 1991 stapte hij over naar het VNO (later VNO/NCW). Werd in 1996 bestuurder van de ING Groep en leidde later ook een commissie die ingrijpende herziening van het omroepbestel voorstelde. Lid van D66. Was in 2006-2012 SER-voorzitter en is nu universiteitshoogleraar in Amsterdam. Verder is hij voorzitter toezicht AMC te Amsterdam

Paul Schnabel (D66) was in 1998-2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sinds 1986 is hij hoogleraar klinische psychologie en vanaf 2002 universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Deze functies blijft hij uitvoeren. Van 1977 tot 1992 was hij hoofd onderzoek van het huidige Trimbos-instituut, kenniscentrum voor geestelijke gezondheidszorg. Vervolgens was hij decaan van de Netherlands School of Public Health. Verder is Schnabel onder andere commissaris van Shell Nederland en penningmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2010 ontving hij de medaille van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en in 2013 werd hij benoemd tot kroonlid van de SER.

Annemarie Jorritsma-Lebbink (VVD) begon in 1982 haar Haagse politieke loopbaan als Tweede Kamerlid, nadat zij eerder raadslid in Bolsward was. In het kabinet-Kok I was mevrouw Jorritsma minister van Verkeer en Waterstaat en in het kabinet-Kok II minister van Economische Zaken en vicepremier. Keerde na de verkiezingen van 2002 nog wel terug in de Tweede Kamer, maar vertrok kort nadat zij de verkiezing tot Kamervoorzitter had verloren. Werd vervolgens burgemeester van Delfzijl en nu Almere. Verder is Jorritsma voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waar zij zich onder andere bezig houdt met de decentralisatie van de zorg.

Jopie Nooren (PvdA) is voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus. Daarvoor was zij bestuurder van een zorginstelling en directeur van de brancheorganisatie in de zorg. Nooren bekleedt tevens diverse bestuurs- en toezichtsfuncties in de zorg, waaronder lid bestuur NVZD en vicevoorzitter raad van toezicht Wilhelmina ziekenhuis te Assen.

Hans-Martin Don (SP) is directeur van het Leger des Heils in de regio Zuid. In 2006-2010 was hij wethouder van onder meer zorg en financiën van Eindhoven. Eerder was hij werkzaam in de verpleegkunde en in het gevangeniswezen en was hij directeur welzijn en gezondheidszorg bij het Leger des Heils Eindhoven.

Annelien Bredenoord (D66) is universitair hoofddocent (bio)medische ethiek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij is tevens lid van De Jonge Akademie van de KNAW en was lid van de Jonge Gezondheidsraad.

Lees meer:

Profiel nieuwe Eerste Kamer

Voormalig Eerste Kamerleden

Foto

 • SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (midden) in gesprek met de onderzoekscommissie van de Eerste Kamer.

  SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (midden) in gesprek met de onderzoekscommissie van de Eerste Kamer.

  Foto: ANP Lex van Lieshout
 • Paul Schnabel

  Paul Schnabel

  Foto: ANP Jeroen Jumelet
 • Annemarie Jorritsma-Lebbink

  Annemarie Jorritsma-Lebbink

  Foto: ANP
 • Jopie Nooren

  Jopie Nooren

  Foto: Bartiméus
 • Hans-Martin Don

  Hans-Martin Don

  Foto: SP
 • Annelien Bredenoord

  Annelien Bredenoord

  Foto: Annelien Bredenoord

Eén reactie

 • fred

  Van harte gefeliciteerd met Uw verkiezing tot senator.Gaarne vraag ik aandacht voor de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de wetgeving.
  Veel succes!

Of registreer u om te kunnen reageren.