Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Joost Keers wordt lector zelfmanagement

Joost Keers wordt per 30 juni benoemd tot lector Zelfmanagement van somatische patiënten in ziekenhuizen. Het lectoraat komt voort uit de samenwerkingsovereenkomst tussen Hanzehogeschool Groningen en Martini Ziekenhuis en is verbonden aan Hanzehogeschool Centre of Expertise Healthy Ageing.
Joost Keers, lector Zelfmanagement van somatische patiënten in ziekenhuizen
Joost Keers, aankomend lector Zelfmanagement van somatische patiënten in ziekenhuizen.

Keers is sinds 2011 hoofd van het Wetenschappelijk Instituut van het Martiniziekenhuis in Groningen en daarnaast vanaf 2015 lector bij de Hanzehogeschool Groningen. In beide functies houdt hij zich bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek. Hij promoveerde in 2004 aan de Faculteit Medische Wetenschappen van de RUG op onderzoek naar diabetesrevalidaties en zelfmanagement.

Het lectoraat

Zelfmanagement door somatische patiënten tijdens en na een ziekenhuisopname draagt sterk bij aan het succes van hun behandeling, en dus ook aan de kwaliteit en (kosten)efficiëntie van de ziekenhuiszorg. Er is echter een "dubbele lacune" volgens Keers. 'De patiënt mist de juiste kennis en instrumenten om zelf beslissingen te nemen, de behandelaar mist de juiste instrumenten om de patiënt hierin te coachen.'

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.