Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tien zorgorganisaties gaan overhead automatiseren

Tien zorgorganisaties starten deze zomer een experiment om instellingsmuren af te breken en overhead sterk terug te dringen. Zij gebruiken daarvoor het platform Part-up. Initiatiefnemer Laurens Waling vertelt over de nieuwe vorm van organiseren.
Laurens Waling

Het platform biedt volgens Waling de infrastructuur om een totaal nieuwe manier van organiseren mogelijk te maken. Niet alleen in de zorg, maar voor allerlei klussen in het sociaal domein en daarbuiten. 'Elke cliënt heeft een unieke situatie en bij bestaande organisaties zijn zij afhankelijk van het bestaande aanbod. Part-up breekt de muren af en geeft cliënten toegang tot alle vormen van zorg en ondersteuning.' Waling legt uit dat cliënten zich aanmelden op het platform en hun zorgvraag invoeren. Het matchingsalgoritme van Part-up brengt cliënten, vrijwilligers en professionals vervolgens samen in zelfsturende teams. De verantwoording vindt digitaal plaats, doordat alle deelnemers elkaars inspanningen waarderen en beoordelen. 'De waardering wordt zichtbaar op het profiel. Beloning kan vervolgens gekoppeld worden aan inspanning en behaald resultaat.'

Part-up

'Part-ups' zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft met meer dan één zorgverlener. 'Neem bijvoorbeeld een oudere vrouw die nog zelfstandig thuis woont. Zij heeft hulp nodig bij het huishouden, zoekt iemand om dagelijks mee te wandelen en iemand die wekelijks helpt bij het boodschappen doen. Tot slot heeft zij geestelijke problemen sinds het overlijden van haar man. Deze wensen worden aangegeven in de part-up en aan elke taak wordt een professionele hulpverlener, vrijwilliger of mantelzorger gekoppeld die de zorg of "dienst" gaat leveren. Op het platform kan elke deelnemer van zo'n hub vervolgens takenlijstjes maken, overleggen en rapporteren. Alles is gericht op het vergroten van zelfstandigheid van de cliënt en de part-up is een soort marktplaats voor kortetermijn-, projectgebaseerde teams die ondersteuning bieden als dat nodig is.'

Pilotorganisaties

Part-up gaat 31 juli 'in bèta'. Zorgorganisaties als Archipel, Lister, Kwadraad, Vivent en RIBW Brabant starten met part-upteams. In het eerste stadium beginnen zij met een beperkt aantal cliënten, maar zij zullen snel opschalen, verwacht Waling. 'De organisaties hebben een contract getekend en geloven in deze manier van organiseren voor de toekomst.'

Bekostiging

Vooralsnog vindt de financiering plaats op basis van bestaande stromen. 'Zorgverzekeraars en gemeenten staan open voor nieuwe mogelijkheden, maar een aparte bekostigingsstructuur is nog niet aan de orde. Tot die tijd zetten we vooral het pgb of zorg in natura in.'

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • ArnoutOrelio

    Geweldig initiatief! En mooie aanpak: gewoon aan de slag en experimenteren ipv 1ste iedereen overtuigen en subsidies verzamelen (dit duurt in NL heel lang, kost veel geld en verzandt in bureaucratie).

    Ik hoop dat iedereen in de zorg met innovatieve ideeen zich erdoor geinspireerd voelt.

Of registreer u om te kunnen reageren.