Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wet Werk en Zekerheid paar jaar op proef

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als de Wet Werk en Zekerheid niet werkt, wordt hij aangepast. Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een interview met NRC Handelsblad.
Wet Werk en Zekerheid paar jaar op proef
Foto: ANP

Asscher is dit weekend in zeven kranten een media-offensief begonnen rond zijn Wet Werk en Zekerheid, die woensdag 1 juli ingaat. De wet heeft als doel tijdelijke contracten minder aantrekkelijk te maken en moet werkgevers verleiden meer mensen in vaste dienst te nemen. Tegelijkertijd wordt het ontslagrecht eenvoudiger. Asscher erkent dat de wet niet voor iedereen ineens een vast contract gaat opleveren. De wet moet zich eerst een paar jaar in de praktijk bewijzen. Werkt het niet dan zal hij hem aanpassen, zegt hij.

Flexwerkers

In een aantal kranten neemt Asscher afstand van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en diens opmerkingen dat zzp’ers niet een probleem zijn maar de oplossing in de huidige starre arbeidsmarkt. Asscher: ‘Als hij gelijk heeft heb je straks acht miljoen flexwerkers en zzp’ers. Allemaal mensen die geen huis kunnen kopen en niet weten of ze de huur kunnen betalen. Een kleine groep heeft het heel goed, maar de massa is onzeker. Dat is blijkbaar de VVD-droom: een Amerikaanse samenleving zonder bescherming’.

Wat verandert er op 1 juli?

Tijdelijke contracten. Vanaf 1 juli 2015 kan een werknemer maximaal twee jaar en op basis van maximaal drie contracten in tijdelijke dienst zijn bij een werkgever. Een volgend contract wordt daarna een vast contract. Contracten tellen ook mee als er tussen tijdelijke contracten een onderbreking zit van maximaal zes maanden.

Ontslag. Het ontslagrecht wordt eenduidiger en eerlijker. De preventieve toets blijft gehandhaafd. De wet bepaalt dat het UWV vooraf toetst bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid. Bij andere redenen doet de kantonrechter dit.

Transitievergoeding. Er komt een wettelijk recht op een transitievergoeding voor een ieder die zijn baan verliest op initiatief van de werkgever en die twee jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt ook voor medewerkers met tijdelijke contracten en voor uitzendkrachten. Dit geldt zowel wanneer iemand wordt ontslagen via UWV als wanneer dat gebeurt via de kantonrechter.

1 REACTIE

  1. Zeker voor laagbetaalde arbeid en voor MKB is loondienst een zeer onaantrekkelijk alternatief: bruto te duur, netto levert het te weinig op, te inflexibel en met teveel ingewikkelde regels omgeven. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid vergroot deze problemen juist.
    Mijn voorspelling is dus dat alternatieven zoals ZZP-en en buitenlandse arbeid zullen toenemen, waardoor ‘Amerikaanse toestanden’ juist gestimuleerd worden. En dan gaan we de wet weer aanpassen en gaat het mislukte experiment gewoon verder ….
    Zolang de politiek aan gevestigde belangen (SER, traditionele vakbonden, VNO-NCW) blijft vasthouden zal de arbeidsmarkt nooit de gewenste zekerheid over de volle breedte opleveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.