Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Amsterdamse ziekenhuizen weigeren ORT te betalen

Ziekenhuizen in Amsterdam zijn niet van plan om vorderingen voor achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) te honoreren. Bij ziekenhuizen komen tientallen aanvragen voor de uitkering van ORT binnen, maar de instellingen laten desgevraagd weten de lijn van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) te volgen en aanvragers te verwijzen naar de rechter in plaats van uit te betalen.
Amsterdamse ziekenhuizen weigeren ORT te betalen

De rechtbank van Den Haag heeft begin juni de uitspraak gedaan dat het HagaZiekenhuis in Den Haag een verpleegkundige ORT tijdens verlof moet uitbetalen en wel met terugwerkende kracht voor een periode van vijf jaar. Naar aanleiding van deze uitspraak roept vakbond NU'91 zorgmedewerkers massaal op om achterstallige ORT op te vragen. De vakbond heeft hiertoe een vorderingsbrief en andere tools online gezet om medewerkers te helpen om hun achterstallige ORT te vorderen.

Honderden aanvragen

Een rondvraag bij Amsterdamse ziekenhuizen leert dat er momenteel veel aanvragen binnenkomen. De instellingen zijn echter niet van plan om over de brug te komen met de achterstallige ORT. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en OLVG zijn sinds 1 juni gefuseerd. In beide huizen zijn tot nu toe ongeveer honderd brieven binnengekomen. Een woordvoerder laat weten: 'De recente rechterlijke uitspraak is een specifieke uitspraak in een specifiek geval. Wij volgen als organisatie de lijn van de NVZ en zullen niet tegemoetkomen aan claims tot compensatie van ORT gedurende vakantie in de periode voorafgaand aan 1 januari 2015. In de recent tot stand gekomen Cao Ziekenhuizen is voorzien in compensatie van ORT gedurende vakantie vanaf 1 januari 2015. Uiteraard zal de Stichting OLVG volgens deze nieuwe regeling de ORT gedurende vakantie voldoen.'

AVL

Bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis zijn 'enkele tientallen' vorderingen voor ORT binnengekomen. Ook hier is het ziekenhuis niet van plan om tot uitkering van de aanvragen over te gaan. 'De vorderingen die nu binnenkomen moeten individueel door de rechter worden getoetst', laat een woordvoerder weten. Hetzelfde geldt voor het BovenIJ ziekenhuis en het Slotervaart Ziekenhuis.

Klip en klaar

Woordvoerder Karin Weerts van NU'91: 'Wij horen inderdaad ook dat het merendeel van de vorderingen worden afgewezen. Het is echter onze verwachting dat binnenkort meer rechtszaken gewonnen zullen worden door zorgmedewerkers. Als dat gebeurt kunnen de ziekenhuizen zich niet meer verschuilen achter het argument dat het hier om een individueel geval gaat. Ze zullen dan gedwongen zijn tot uitbetaling van alle vorderingen. Maar zover zijn we nog niet. Eerst kijken we hoe het gaat met de vorderingen en dan zullen een aantal test-cases volgen. De juridische kosten voor zorgmedewerkers die lid zijn bij ons worden overigens gedekt door NU'91.'

Volgens Weerts was het bundelen van alle vorderingen tot één massaclaim juridisch niet mogelijk. 'Het gaat in die zin wel om individuele casussen. Maar wij gaan er zoals gezegd van uit dat na drie of vier keer in het gelijk gesteld te zijn door de rechter, het onzinnig is voor ziekenhuizen om niet over te gaan tot uitbetaling.'

Eén reactie

  • martine

    Met uitbetaling van bonussen voor de bestuurders hebben de ziekenhuizen minder moeite!

Of registreer u om te kunnen reageren.