Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CBS: 65.000 banen verloren in de zorg

In twee jaar tijd zijn 65.000 zorgbanen verdwenen. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.
CBS: 65.000 banen verloren in de zorg
Foto: ANP/JERRY LAMPEN

Het CBS ziet dat herstel op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2015 doorzet. Het aantal banen is toegenomen met 19.000 en het aantal vacatures met 6.000. Maar deze stijging geldt niet voor alle bedrijfstakken. Vooral uitzendkrachten en handel, vervoer en horeca dragen bij aan de groei. De grootste daling zit bij de sectoren zorg, openbaar bestuur en bouwnijverheid.

Banen in de zorg

Het aantal banen in de zorg daalt nu al twee jaar onafgebroken, schrijft het CBS. 'In totaal gingen in deze periode 65.000 banen verloren: 4 procent van alle banen in deze bedrijfstak. Vooral de werkgelegenheid in de welzijnszorg (onder meer thuiszorg, verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de kinderopvang) daalde. In de gezondheidszorg is het werkgelegenheidsverlies kleiner.'

 

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Frank Conijn

    Dit is te triest voor woorden. Terwijl ouderen benodigde zorg onthouden wordt en de werkloosheid hoog is, worden zorgverleners ontslagen. Kafka is er niets bij. Nederland onwaardig!

Of registreer u om te kunnen reageren.