Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

TSN: ‘Code is laatste hoop voor thuishulp’

‘Als gemeenten massaal stoppen met de redelijke vergoeding van huishoudelijke hulp, houdt het voor ons op’, zegt algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. De bestuurder hoopt met de nieuwe ‘Code verantwoordelijk marktgedrag Thuisondersteuning’ het tij te keren. ‘Gemeenten die tarieven bieden die volgens de code reëel zijn, kunnen de sector en daarmee tienduizenden banen redden.’
TSN: ‘Code is laatste hoop voor thuishulp’

TSN Thuiszorg, de grootste aanbieder van huishoudelijke hulp, maakte maandag bekend 436 vaste medewerkers te ontslaan. Het gaat vooral om mensen die werken in gemeenten die stoppen met het afnemen van hulp bij de huishouding (hh1). 'Als deze trend doorzet, kunnen wij op een gegeven moment de stekker er helemaal uit trekken', zegt Jongstra. 'Wij leiden bakken met verlies in de thuiszorg. Maar ik heb goede hoop. In de Code staat een berekening van de kostprijs voor huishoudelijke hulp. Gemeenten die de code ondertekenen, zullen thuiszorgtarieven vaststellen die deze kostprijs dekken. Er zijn al veel gemeenten die de code onderschrijven. Verder vind ik het heel belangrijk dat er een toekomstperspectief in de code is opgenomen over hoe licht huishoudelijk werk in verschillende vormen nodig is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.'

Achter de Code

Volgens de 'Code verantwoordelijk marktgedrag Thuisondersteuning' is de integrale kostprijs voor functieschaal 10 (licht huishoudelijk werk) 21,84 euro in trede drie en 22,49 euro voor ervaren medewerkers in eindtrede vier. Gemiddeld komt de kostprijs voor thuishulpen in vaste dienst in schaal 10 uit op 22,46 euro. Onder andere Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen staan achter de code. Gemeenten zijn niet verplicht de code te ondertekenen, evenmin zijn ze verplicht de kostprijs te dekken of überhaupt licht huishoudelijke hulp te vergoeden.

Groningen

Gemeente Groningen, waar nu veel TSN-medewerkers hun baan verliezen, heeft de code (nog) niet getekend. 'Het is heel jammer dat we die banen in Groningen niet kunnen redden', zegt Jongstra. 'Dit terwijl de gemeente Groningen voor het komende jaar ruim twee miljoen euro beschikbaar heeft voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (hht), bedoeld om banen te redden. Helaas zie ik hier veel te weinig van terug; er is nog geen cent van uitgegeven. Van minister Lodewijk Asscher van SZW heb ik nog geen antwoord op de vraag waarom de hht zo slecht wordt uitgevoerd. Wellicht biedt de code nu soelaas.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Gerelateerde tags

3 reacties

  • Betty Engelsma

    prima om zo op de hoogte te kunnen blijven van actueel zorg-nieuws

  • alphatrots

    Het hele beleid van de Wmo 2015 is er op gericht om de relatief eenvoudige zorg terug te brengen naar de mensen. Op het laagste niveau organiseren met minimale organisatie. We zien nu de sommige aanbieders, en ook de overheid middels de idiote HHT regeling, alles doen om deze vorm van zorg geïnstitutionaliseerd te houden. Krampachtig vasthouden aan oude vormen van dienstverlening. Dit terwijl er een compleet nieuwe uitdaging ligt.

  • wannevandorst

    Het zure is: het werk verdwijnt niet, maar het geld is op. Er is nog steeds behoefte aan zorg, maar de oplossingen van de overheid zijn bureaucratisch en te ingewikkeld. Van de duizenden die in aanmerking zouden komen voor de HHT vragen enkele tientallen het daadwerkelijk aan. We laten ouderen verslonzen, en we raken het contact met velen kwijt. Echt een slechte zaak. Nu hebben we werkgelegenheidsverlies, tienduizenden in een uitkering en talloze eenzamen erbij. Echt een goed plan zeg! *not*

Of registreer u om te kunnen reageren.