Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ActiZ krijgt ervan langs tijdens debat bezettingsnorm

Brancheorganisatie ActiZ heeft haar excuses aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Dat zei Van Rijn gisteren tijdens het debat over de bezettingsnorm in verpleeghuizen. De brancheorganisatie levert weer kwaliteitsgegevens aan IGZ en zal zich aan de ‘Leidraad verantwoorde personeelssamenstelling’ houden, aldus de staatssecretaris. ‘We hebben stevige gesprekken gevoerd en het is duidelijk: dit was eens maar nooit weer.’
st-rijn.jpeg

Tijdens het debat over de bezettingsnorm gisteren in de Tweede Kamer kreeg brancheorganisatie ActiZ er flink van langs. Het debat was aangevraagd door SP-Kamerlid Renske Leijten omdat ze vindt dat haar Kamerbreed aangenomen motie uit 2014 niet correct wordt uitgevoerd. Daarin staat dat er een norm moet komen voor een verantwoorde personeelsbezetting in verpleeghuizen. In plaats van een norm is er nu een leidraad.

Niet vrijblijvend
ActiZ trok zich net voor de deadline van 1 oktober terug uit de onderhandelingen over deze leidraad verantwoorde personeelssamenstelling. Dat was volgens Van Rijn absoluut niet de bedoeling. ‘Deze leidraad heeft zeker geen vrijblijvend karakter. We hebben afgesproken dat de veldpartijen op 1 oktober een kwaliteitskader zouden presenteren met daarin ook een gedifferentieerde manier om de minimale personeelsbezetting vast te stellen. Helaas is dat niet gelukt. Daarom pak ik nu de regie door tegen veldpartijen te zeggen: 1 oktober was 1 oktober. Het is nu uit uw handen. Het Zorginstituut gaat zijn doorzettingsmacht gebruiken om ervoor zorgen dat het kwaliteitskader er komt nog voor de jaarwisseling. Inmiddels heb ik vernomen dat het draagvlak bij ActiZ hersteld is voor zowel het aanleveren van kwaliteitsindicatoren als de leidraad. We hebben stevige gesprekken gevoerd en het is duidelijk; dit was eens maar nooit weer.’
ActiZ zelf liet gisteren in een persverklaring weten dat de staatssecretaris in een gesprek 'de zorgen grotendeels heeft weggenomen' en dat de koepel daarom weer kwaliteitsindicatoren gaat aanleveren.

Motie
De Kamer stelde zich aan het einde van het debat voorlopig tevreden met de leidraad. Ook Leijten houdt haar motie aan tot de publicatie van het kwaliteitskader door het Zorginstituut. Dan moet blijken of de leidraad inderdaad leidt tot minder onderbezetting op verpleegafdelingen.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.