Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Cao-overleg VVT dreigt te ontsporen

De vakbond FNV botst met werkgevers in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) over een nieuwe Cao. De FNV weigert de voorwaarden te accepteren van de werkgeversorganisaties in de langdurige zorg ActiZ en BTN. Stiptheidsacties staan voor vrijdag op de rol.
Thuiszorg_ANPJeroenJumelet_450.jpg
Foto: ANP/Jeroen Jumelet

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers, die al een half jaar duren, verlopen moeizaam. De werkgevers hebben vorige week, na overleg met hun achterban, een brief met voorwaarden gestuurd naar de vakbonden. Ze weigeren in de Cao afspraken te maken over flexibele contracten en de arbeidsvoorwaarden na overname in de thuiszorg. Ze willen wel graag de achterstallige uitbetaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) regelen in de Cao. Die rekening kan oplopen tot 1 miljard euro. De vakbonden is gevraagd om onder die voorwaarden verder te praten.

FNV: geen dictaat werkgevers
Maar de vakbond FNV ziet dat niet zitten. Dat hebben de FNV-onderhandelaars Sarah Dobbe en Wim van der Hoorn de werkgevers per brief laten weten. Ze willen uiterlijk woensdag 12 oktober van ActiZ en BTN horen of ze verder willen onderhandelen. ‘Dit is een dictaat van de werkgevers. We roepen ze op om zonder voorwaarden vooraf verder te praten’, zegt Dobbe. De uitbetaling van de ORT hoort volgens haar juist niet thuis aan de onderhandelingstafel over de Cao. ‘Werkgevers hebben jarenlang te weinig ORT uitbetaald. Daar zijn rechterlijke uitspraken over. Medewerkers winnen aan de lopende band rechtszaken en werkgevers moeten gewoon achterstallig loon uitbetalen. Maar de werkgevers willen dat werknemers dat via de Cao uit eigen zak betalen. Ze willen dat die rekening ten koste gaat van loonsverhoging of twee vakantiedagen.’

Flexibele ‘prutscontracten’
De FNV wil in de Cao graag afspraken maken over het stijgende ziekteverzuim in de VVT. Onaantrekkelijke flexibele contracten zijn daar volgens de FNV een van de oorzaken voor. Dobbe: ‘Werkgevers werken steeds meer met ingekorte diensten. We horen van onze achterban dat ze nu vaak alleen tijdens piekuren een paar uur werken. Dat is bijvoorbeeld twee keer op een dag drie uur, met zeven uur werkonderbreking daartussen. Het gaat om flexibele contracten, waarbij ze bijvoorbeeld minimaal 10 uur en maximaal 16 uur werken. Dat geeft grote bestaansonzekerheid en maakt het steeds lastiger om werk en privé te regelen. Het zijn prutscontracten.’ De FNV wijst erop dat de Wet Werk en Inkomen dergelijke flexibele contracten verbiedt. Maar ActiZ en BTN willen voor de zorgbranche  een uitzondering maken.

Overname personeel thuiszorg
Daarnaast wil de FNV dat er afspraken worden gemaakt over de overname van personeel in de thuiszorg. Steeds meer zorgaanbieders stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp, omdat de gemeentelijke tarieven in de Wmo te laag zijn. Vooral prijsvechters in de zorg zien er nog wel brood in. Ze nemen het personeel over, maar verlagen daarbij het loon. ‘Bij overnames behoren medewerkers dezelfde arbeidsvoorwoorden te behouden. Een zorgorganisatie als Tzorg is groot geworden met overnames en verlaging van lonen. Wij willen af van de race to the bottom in de thuiszorg. Daarover zijn eind 2015 afspraken gemaakt met staatssecetaris Martin van Rijn. Gemeenten krijgen in 2017 300 miljoen euro extra voor de Wmo. Ze moeten tarieven gaan uitbetalen die zijn gebaseerd op de Cao. Dat betekent loonschaal 15 en niet 10, zoals Tzorg doet.’ De FNV won vorige week een rechtszaak tegen Tzorg. De rechter oordeelde dat Tzorg de oud-medewerkers van zorgaanbieder STMG in Rivierenland hun oude arbeidsvoorwaarden moet bieden.

FNV: stiptheidsacties
De FNV begint vrijdag met stiptheidsacties, zoals werkonderbrekingen van 1 tot 30 minuten. ‘Bewoners van instellingen zullen niet de dupe worden. Er blijft altijd voldoende personeel op de afdelingen’, aldus Dobbe.

ActiZ wil spoedoverleg
ActiZ spreekt van een impasse en wil 13 oktober spoedoverleg, zo blijkt uit een tweet van Van der Hoorn.

Cao's in de Zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao's in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao's in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.  
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.