Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Wachttijden ggz scherp op netvlies’

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers heeft de wachttijden in de ggz scherp op haar netvlies staan. Zorgverzekeraars moeten cliënten daarom doorverwijzen naar aanbieders waar ze minder lang hoeven te wachten.
schippers.jpg

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week ontstond ophef over de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg, omdat uit een quickscan van GGZ Nederland bleek dat die vaak te lang zijn. Van de aanbieders die meededen aan de scan gaf 52 procent aan dat volwassenen meer dan vier weken moeten wachten op een intake. Voor het starten met de behandeling blijft het overgrote deel van de aanbieders wel onder de treeknorm van tien weken, bleek uit de resultaten.

Geld op de plank in ggz
GGZ Nederland trok uit de resultaten de conclusie dat zorgverzekeraars ‘geld op de plank’ laten liggen, door hele scherpe afspraken te maken met de aanbieders. Als dat het geval is, moeten verzekeraars en aanbieders samen op zoek naar een goede oplossing, schrijft Schippers nu. ‘Een voorbeeld van een oplossing is dat de verzekerde door de zorgverzekeraar bemiddeld wordt naar een zorgaanbieder die wel nog plek heeft’, oppert de minister in haar brief. ‘De zorgaanbieder kan de verzekerde ook op de mogelijkheid van wachtlijstbemiddeling door de zorgverzekeraar wijzen.’

Verdeling geld ggz
Schippers wijst in haar brief ook op eerder onderzoek van de NZa, waaruit bleek dat het budget voor ggz niet te laag was, maar dat de verdeling ervan niet goed gaat. Daarnaast is er volgens de zorgautoriteit te weinig informatie over wachttijden beschikbaar en geven zorgverzekeraars hun cliënten niet vaak informatie over wachttijdbemiddeling. Zorgverzekeraars gaven eind vorige week al aan dat het voor hen vaak onduidelijk is welke zorgaanbieders een wachtlijst hebben en welke er geld over houden. ‘We horen het vaak pas laat als het budget op is. Maar we horen het vaak helemaal niet als aanbieders nog geld overhouden van het budget’, zei Thomas Bakker van Zorgverzekeraars Nederland. Pas als ze die informatie ook hebben, kunnen de zorgverzekeraars het geld eerlijk verdelen volgens ZN.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.