Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tzorg stopt mogelijk in Rivierenland

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De thuisondersteuning in Rivierenland is door de recente rechterlijke uitspraak verlieslatend voor Tzorg. Directeur Mark van den Berg overweegt hoger beroep of te stoppen in Rivierenland.
MarkvandenBergTzorg_450.jpg
Mark van den Berg: 'We kunnen niet doorgaan als de thuiszorg verlieslatend is.'

Directeur Mark van den Berg van Tzorg is teleurgesteld in de rechterlijke uitspraak die de landelijk werkende thuiszorgorganisatie vorige week verloor van de vakbond FNV. De rechter draaide vorige week de loonsverlaging van de 145 oud-medewerkers van  de Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR) terug. Tzorg moet ze hun oude inkomen en aantal uren teruggeven. Maar de gemeentelijke tarieven zijn daarvoor te laag. Van den Berg vertelt dat de marge per uur per medewerker momenteel 1,25 euro is. Het oude loon is 2 euro per uur hoger, waardoor er onder de streep een verlies overblijft van 0,74 eurocent per medewerker per uur: ‘De huishoudelijke hulp wordt zo verlieslatend. Als dat zo blijft, kunnen we niet doorgaan.’

Tzorg: hoger beroep of stoppen
Stoppen is een serieuze overweging als het hoger beroep, dat Tzorg waarschijnlijk gaat aantekenen, niets oplevert. Tegelijkertijd praat Tzorg met gemeente Rivierenland over tussentijdse verhoging van de tarieven. Dat zou in zijn ogen de beste optie zijnvoor alle partijen.

Wmo-tarieven zijn te laag
Maar Van den Berg durft daarover niet optimistisch te zijn. ‘We voeren al jarenlang een discussie met gemeenten over de te lage tarieven. De Code verantwoord markgedrag noemt 22,50 euro als reëel tarief. Wij doen het voor 21,50 euro. De code is echter ondertekend door slechts 79 gemeenten. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die nog door de Kamer moet, roept op tot Wmo-tarieven waarmee zorgaanbieders hogere Cao-lonen kunnen betalen. Maar de AMvB is te vrijblijvend, want er staat geen minimum tarief in. En ik heb nog niet gehoord dat een gemeente vooruitlopend daarop de tarieven per direct aanpast. Het is ook nog maar de vraag of gemeenten de 300 miljoen voor de thuiszorg echt daarvoor gaan besteden, want het extra geld is niet geoormerkt. Gemeenten kunnen dit vrij besteden.’

Geen precedentwerking
De FNV heeft nieuwe juridische procedures aangekondigd voor soortgelijke overnames door Tzorg. Maar volgens Van den Berg zijn die er niet. Hij is daarom niet bang voor precedentwerking. ‘Bij Careyn en de Zorggroep hebben medewerkers gewoon hun loon behouden. Pantein en andere aanbieders zijn failliet gegaan, dus dat ligt anders.’ Tzorg is met 45.000 cliënten, bijna 10.000 medewerkers en een omzet van 120 miljoen de grootste aanbieder van huishoudelijke hulp en ondersteuning thuis.

Alternatief is ontslag
Hoe vindt Van den Berg het eigenlijk om medewerkers van andere organisaties over te nemen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden? ‘Ik snap dat dit heel vervelend voor ze. Maar tachtig procent van de aanbieders betaalt medewerkers uit volgens loonschaal 10. Het alternatief is dat de medewerkers op straat staan. We willen wel graag meer betalen, maar de lage tarieven van de meeste gemeenten staan dat niet toe. Tzorg heeft hetzelfde doel als de FNV: de Wmo-tarieven verhogen.’

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.