Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ruim vijf procent minder verpleeghuisbedden in een jaar

De totale beddencapaciteit in de ouderenzorg nam in 2015 af met 5,2 procent. Van grofweg 83.000 bedden in 2014 naar 78.000 in 2015. Dat blijkt uit de Logistieke Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van accountancybureau EY.
care400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens de onderzoekers van EY ligt de daling van het aantal bedden in de ouderenzorg aan het overheidsbeleid. Dat stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. ‘Wél opvallend is dat we op instellingsniveau grote verschillen zien bij de beddenafname’, schrijft EY. ‘Van een capaciteitsdaling van meer dan twintig procent tot een groei van meer dan vijftig procent in capaciteit. De uitgangssituatie van een instelling zal hierbij een rol spelen. Bijvoorbeeld, is er sprake van concentratie? Een overname van de intramurale functie van een collega-organisatie? Of is er al eerder capaciteit afgebouwd?’

Krimp zorgbanen
Met de daling van het aantal verpleeghuisbedden daalde ook het aantal banen in de care, met 5,1 procent ten opzichte van 2014. ‘Krimp hadden we ook verwacht, gezien de hierboven beschreven afname in beddencapaciteit en afname in het aantal patiënten met verblijfsindicatie. Dit is ook in lijn met beleidsontwikkelingen richting eigen regie, de inzet van informele zorg en de toenemende kostendruk. Wel opvallend is dat slechts 8 procent van het aantal betrokken zorginstellingen krimp rapporteert in de jaarrekening. Van de instellingen geeft 92 procent in haar jaarrekening aan dat de formatie gelijk is gebleven. Dit bevestigt het publieke beeld dat de instellingen de formatiegrenzen bereikt hebben of hun  formatie minder afbouwen dan zij in vorige jaren deden. De formatie zal alleen verder teruglopen als ook de zorgvraag vermindert.’

Verdere flexibilisering
De onderzoekers verwachten dat er de komende jaren druk blijft op de intramurale capaciteit en de personele formatie. ‘Dit vraagt om verdere flexibilisering. Niet alleen van het personeelsbestand, maar ook van het zorgvastgoed. Zo kunnen instellingen fluctuaties in de zorgproductie en de effecten van meer eigen regie adequaat opvangen. Om het personeelsbestand verder te kunnen flexibiliseren, is real-time inzicht nodig in de ‘case mix’ binnen de instelling. Hierop kan de inzet van zorgpersoneel actief afgestemd worden.’ Lees hier het hele rapport.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Arnout Siegelaar

    Mee eens, dit is achteruit boeren. Personeel maar ook vastgoed moet strategisch gepland worden!

  • De vergrijzing zal de vraag snel doen toenemen...afbouw verpleeghuisbedden klinkt niet echt als visionair.
    De afname van het bijbehorende personeel is een bijverschijnsel...
    Als je vraag en aanbod bekijkt vanuit bedden, dan bestel je gewoon straks een paar honderd bij, maar hoe kom je ooit aan gekwalificeerd personeel.
    Graag reacties!

Of registreer u om te kunnen reageren.