Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Personeel Vanboeijen wil schoon schip maken

Nu ook het managementteam van Zorggroep Vanboeijen is opgestapt, maken medewerkers zich ernstig zorgen om de ontwikkelingen in het bedrijf. Ze willen dat er flink wordt opgeruimd in de raad van toezicht en raad van bestuur, zo bleek op een bijeenkomst met de vakbonden FNV en CNV.
Bozemensen400.jpg
Fotolia

Op de bijeenkomst van de vakbonden, waar gisteravond ruim 350 medewerkers op af kwamen, werd duidelijk dat het hele managementteam van Vanboeijen opstapt. Nog meer reden voor de medewerkers om zich zorgen te maken, volgens Riek van Kampen van FNV. ‘Er is op dit moment sprake van een angstcultuur onder het personeel en wantrouwen tegenover het bestuur. Het managementteam stapt op, er zit een interim-bestuurder die soms ook toezichthouder is en de medewerkers zitten eigenlijk al een jaar zonder echte bestuurder. De raad van bestuur en raad van toezicht houden elkaar toch een beetje de hand boven het hoofd. Medewerkers maken zich ernstige zorgen en willen schoon schip maken.’

Opruiming in bestuur
De medewerkers bij Vanboeijen willen onder anderen dat de raad van toezicht (rvt) opstapt. Gisteravond werd duidelijk dat de twee leden die aan zouden treden tot de rvt niet zeker zijn of ze dit nog wel moeten doen. Alleen voorzitter Janny Vlietstra heeft duidelijk gemaakt aan te willen blijven. ‘De medewerkers zeggen: datgene wat er zit, moet vertrekken. Er moet worden opgeruimd in de organisatie. Ze maken zich zorgen over wat deze ontwikkelingen betekenen voor de kwaliteit van zorg’, aldus Van Kampen. ‘De crisis sijpelt door. Het gaat hier om de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, die hebben een soort radar waardoor ze spanning snel oppikken.’

Schoon schip
Het personeel wordt ook niet voldoende ingelicht over de situatie, is de mening van het FNV. Onlangs kwam er een vertrouwelijk rapport uit van Remco Berendsen, waarin onder andere belastende informatie over de raad van toezicht zou staan. Van Kampen: ‘De medewerkers vinden dat als het bestuur niks te verbergen heeft, ze dit rapport ook gewoon kunnen laten zien. Doordat dit nog niet is gebeurd, gaan ze zichzelf een voorstelling maken van wat er allemaal speelt. Ze willen vooruit met goede mensen.’
Om dit te bereiken zijn de medewerkers vandaag een handtekeningenactie gestart, waarmee ze hopen het vertrouwen en de rust binnen de organisatie te herstellen. ‘Ze kunnen natuurlijk niet beslissen dat er mensen weg moeten, maar de medewerkers kunnen wel druk zetten.’

De raad van toezicht en medezeggenschapsraad waren niet beschikbaar voor commentaar.

 

Of registreer u om te kunnen reageren.