Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Toezichthouder HWW Zorg ontslaat bestuurder Van Atteveld

De raad van toezicht van Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW Zorg) heeft zijn bestuursvoorzitter Lettie van Atteveld aan de kant gezet. Van Atteveld, die eerder het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse leidde, is naar de rechter gestapt om haar ontslag aan te vechten.
Lettie van Attenveld.jpg

De instelling HWW Zorg verleent thuiszorg en verpleeghuiszorg  in Den Haag. Van Atteveld trad in 2011 aan als bestuursvoorzitter. In februari van dit jaar is ze door de raad van toezicht op non-actief gesteld en inmiddels is haar ontslag aangevraagd. Consultant Ed van Cortenberghe is benoemd als interim-bestuurder.

Van Atteveld vecht ontslag aan
Lettie van Atteveld, die eerder het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse leidde, eiste dinsdag bij de Haagse rechtbank dat haar ontslag wordt teruggedraaid. ‘Het is totaal onduidelijk waarom ze weg moet’, zei haar advocaat tijdens het kort geding. Met een winst van 3 miljoen euro over het ‘lastige’ boekjaar 2015 zou HWW Zorg er financieel goed voorstaan. 

Van Atteveld botst met actieve toezichthouder
Volgens de raad van toezicht is er echter een ‘onhoudbare situatie’ ontstaan. Van Atteveld zou zich niet kunnen verenigen met de actieve opstelling van de toezichthouders. Zo heeft ze zich verzet tegen een benoeming van een extra bestuurder. In de visie van de raad van toezicht zijn de financiën van HWW Zorg ook niet op orde. Van Atteveld zou onvoldoende middelen willen reserveren ten behoeve van het vastgoed. Een ander kritiekpunt is dat Van Atteveld niet serieus reageerde op een kritisch conceptrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over HWW Zorg.

Steun van OR en cliëntenraad
Volgens de advocaat van Van Atteveld was in het conceptrapport het commentaar van  HWW Zorg nog niet verwerkt. Verder zou de bestuursvoorzitter haar verzet tegen de aanstelling van een extra bestuurder gestaakt hebben, hoewel ze het verstandiger vond als het geld in zorg en niet in het management zou worden gestoken. ‘De cliënten en het personeel, zij zijn HWW Zorg’, zei Van Atteveld zelf tijdens het kort geding. ‘Voor hun belang kom ik op.’ Van Atteveld lijkt de steun te hebben van de cliëntenraad van HWW Zorg en ook de ondernemingsraad. Tijdens het kort geding was de rechtszaal gevuld met haar medestanders uit die hoek.

 

Of registreer u om te kunnen reageren.