Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rechtszaak voor FNV en Axxicom

Vakbond FNV spant een kort geding aan tegen Axxicom. Het thuiszorgbedrijf heeft volgens de FNV medewerkers van het failliete TSN overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden.
Justitie400.jpg
Fotolia.

De FNV schat dat ruim 2000 thuiszorgmedewerkers vanaf vandaag werken tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Dit komt doordat andere organisaties, waaronder Axxicom, medewerkers van TSN hebben overgenomen op hun eigen voorwaarden. ‘Dit betekent voor sommige thuiszorgers een verlies van een derde van hun inkomen, terwijl ze precies hetzelfde werk blijven doen’, zegt Maureen van der Pligt van de FNV.

Rechtszaak Axxicom en gemeenten
Volgens de vakbond werkt Axxicom in strijd met een artikel uit het cao voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen. ‘Dit artikel bepaalt dat áls thuiszorgmedewerkers door een nieuwe aanbieder worden overgenomen, zij dan hun arbeidsvoorwaarden dienen te behouden. Een aantal aanbieders is van mening dat dit cao-artikel niet geldt in geval van faillissement, met loondump en verlies van arbeidsvoorwaarden tot gevolg.’ De FNV hoopt in een kort geding tegen een van deze organisaties duidelijk te maken dat dit niet zo werkt. Niet alleen Axxicom, maar ook gemeenten worden op korte termijn gedaagd. Zij zijn volgens de Wet aanpak schijnconstructies medeverantwoordelijk voor de gang van zaken, vindt de FNV.  

Oplossingen voor TSN
Inmiddels zijn 7000 medewerkers van TSN weer aan de slag, 2000 van hen werken dus tegen minder goede voorwaarden dan voorheen. ‘Daarnaast is er nog een groep van ongeveer 1500 medewerkers die hun baan niet hebben behouden, terwijl het werk wel blijft bestaan’, aldus Van der Pligt. Daarom roept de vakbond de onlangs aangestelde aanjager Kees van der Burg op om zowel gemeenten als aanbieders aan te spreken op het naleven van wet en afspraken. 

Of registreer u om te kunnen reageren.