Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef bijscholing aan verzorgenden in wijkteams’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Verzorgenden hebben extra scholing nodig om mee te kunnen komen met de veranderingen in de wijkverpleging. Dat advies staat in het rapport ‘Verzorgenden in wijkteams’ van onderzoeksbureau Bosman & Vos, in opdracht van ZonMW.
wijkverpleging_SpringerFachmedien450.jpg
Foto: Springer Fachmedien

De positie van verzorgenden in de wijkverpleging is onderbelicht, terwijl zij de dominante beroepsgroep zijn. Gemiddeld 1 op de 10 medewerkers in wijkteams is volgens de onderzoekers een hbo-opgeleide wijkverpleegkunde, verder zijn het verzorgenden die het uitvoerende werk doen. In totaal gaat het om circa 50.000 personen. Van hen heeft 10 procent opleidingsniveau 2, en 90 procent opleidingsniveau 3.

Nieuwe manier van werken
De verzorgenden niveau 2 zijn vaak doorgestroomd vanuit de huishoudelijke hulp. Zij schieten tekort qua kennisniveau, stellen de onderzoekers. Bij de verzorgende niveau 3 is het niveau van de vaardigheden en de technische kennis geen groot probleem. Zij slagen er nog niet voldoende in om de omslag te maken van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. In de nieuwe wijkverpleging speelt de inzet op zelfredzaam van cliënten immers een grotere rol.

Samenwerken in zelfsturende teams
Verder hebben verzorgenden behoefte aan bijscholing op het gebied van samenwerking binnen teams. Steeds meer zorgaanbieders werken met zelfsturende teams. Daarbij zijn teams eigenaar van het primaire proces. Teamleden werken op basis van gelijkwaardigheid. De onderzoekers hebben veel signalen ontvangen dat verzorgenden op zoek zijn naar hun positie binnen het team.

Onvoldoende middelen
Uit het onderzoek, onlangs gepubliceerd op de website van het ministerie van VWS, blijkt dat verzorgenden nog onvoldoende op deze onderdelen op passende wijze worden bijgeschoold. Diverse brancheorganisaties, zoals ActiZ, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de MBO raad, erkennen de behoefte aan deskundigheidsbevordering, maar stellen dat er onvoldoende middelen zijn om de benodigde inhaalslag te maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.