Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Inconsistent bestuur oorzaak crisis Vanboeijen’

Inconsistent bestuur na het vertrek van bestuurder Pieter de Kroon is de oorzaak van de huidige bestuurscrisis bij gehandicaptenorganisatie Vanboeijen. Dat beeld doemt op uit gesprekken met een aantal betrokkenen.
Vanboeijen400.jpg
Marten Sandburg.

Pieter de Kroon trad in 2000 aan als bestuurder van de zorgorganisatie in Assen, die op dat moment flink in de rode cijfers stond. Hij wilde snel verandering in gang zetten. ‘Ik heb direct ingestoken op eigenaarschap van mensen. Je moet het samen doen. Iedereen kan snappen dat als je meer uitgeeft dan er binnenkomt, het niet goed gaat. Saneren moest, maar dat wilde ik doen met betrokkenheid van iedereen, zodat we samen konden leren hoe het beter kon’, aldus De Kroon.

Nieuwe managementstijl
Vanboeijen won tussen 2000 en 2014 verschillende
prijzen voor de nieuwe managementstijl die uitgaat van betrokkenheid van medewerkers, cliënten en familie, volgens het model van Buurtzorg. Desondanks kreeg De Kroon onenigheid met de raad van toezicht over de nieuwe manier van werken. In 2014 stapte hij op. Daarna ging het bij de zorgorganisatie van kwaad tot erger. De ene na de andere bestuurder vertrok, er volgden rechtszaken over ontslagen en de medezeggenschapsraad eiste het vertrek van de raad van toezicht.

Hybride model
De bestuurders die De Kroon opvolgden, hebben niet vastgehouden aan het Buurtzorgdenken. Maar ze kozen ook niet nadrukkelijk voor een andere aanpak. ‘Alle bestuurders die er sinds 2014 zijn geweest, hebben gekozen voor een hybride model’, zegt Gert van Dijk, professor Cooperative Business Administration and Management bij Nyenrode Business Universiteit. Hij is niet verbaasd over de bestuurscrisis. ‘Stel dat je bij Buurtzorg een accountant zou kiezen als opvolger van Jos de Blok. Die zou constateren dat er geen controle is en dat de teams te veel ruimte hebben. Als hij de werkwijze van Buurtzorg terugdraait, vernietigt hij het succes van de organisatie. Dat is bij Vanboeijen gebeurd.’

Zorgvisie magazine
De volledige reconstructie is te lezen in het juni-nummer van Zorgvisie magazine dat vandaag verschijnt.

3 reacties

 • DGo

  Bijzonder artikel.......!
  De heer Marchand heeft het met zijn reactie bij het juiste eind. De beoordeling van de heer Gert van Dijk, professor Cooperative Business Administration and Management bij Nyenrode Business Universiteit: ‘Alle bestuurders die er sinds 2014 zijn geweest, hebben gekozen voor een hybride model’ is wel wat te simpel. Wellicht is hij te veel gevoed vanuit één bepaalde richting!?
  De opvolger van de heer De Kroon beschreef op zeer duidelijke wijze dat de problematiek bij zijn komst al bestond.
  Een zorgvuldig uitgevoerd organisatiebreed onderzoek, uitgevoerd door een extern adviseur in 2015, wees dat nogmaals uit.
  In de media m.n. het DVHN is aan het geheel veel en adequate aandacht besteed.

 • Pool

  Als een bestuurder te lang bij een organisatie betrokken is, loop je het risico van te grote afhankelijkheid van één persoon, zeker waar geprobeerd is een krachtig stempel te drukken. De kunst is om als bestuurder de medewerkers zoveel regelruimte en mede-verantwoordelijkheid te geven, dat de organisatieontwikkeling daadwerkelijk geborgd is, ook als je als bestuurder vertrekt.

 • Marchand

  Met alles respect maar het is toch iets te simpel (en dat vanuit Nyenrode) om te constateren dat er in 1 jaar tijd een goed draaiende organisatie tot een chaos is verworden a.g.v. een bestuurskeuze (of non-keuze). Ben toch bang dat dhr. Kroon een al eerder zinkend schip heeft verlaten en dat de vinger op meerdere plekken gelegd dient te worden.

Of registreer u om te kunnen reageren.