Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vier op de vijf zorgmedewerkers ziet onnodige behandelingen’

Ruim vier op de vijf zorgmedewerkers geeft aan dat er soms (45 procent) of zelfs regelmatig (37 procent) onnodige onderzoeken of behandelingen worden uitgevoerd in hun werkveld. Dat blijkt uit een onderzoek van het AVROTROS-programma Radar gehouden onder 4400 zorgmedewerkers.
Fotolia

Radar heeft in het totaal 43.000 mensen ondervraagd over hun ervaringen in de zorg. Daarvan hebben 4.409 mensen aangegeven zelf in de zorg te werken. Het onderzoek vond plaats tussen 11 en 17 mei 2016. Zestig procent van deze respondenten geeft aan dat er in de zorg niet op een efficiënte manier met kosten wordt omgegaan. Binnen alle groepen zorgmedewerkers, onder andere werkzaam bij tehuizen of instellingen, ziekenhuizen, thuiszorg en GGZ, vindt een overgrote meerderheid dat de marktwerking een negatieve uitwerking heeft gehad op het werkveld. Gemiddeld is 64 procent hier negatief over, en slechts 4 procent positief. ‘Zorg is een product geworden. Het gaat altijd over geld’, is een veel gegeven toelichting.

Onnodig
Op de vraag of men het idee heeft dat er weleens een onderzoek of behandeling is uitgevoerd waarvan de arts vooraf had kunnen weten dat het onnodig was, antwoordt 24 procent bevestigend. Daarnaast weet ruim drie kwart van de ondervraagden niet dat een ziekenhuisrekening gebaseerd is op de gemiddelde prijs van een behandeling, en dus niet op hun specifieke geval. Radar kijkt in een reeks extra uitzendingen het zorgstelsel onder de loep.

Dossier verspilling in de zog
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.