Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bonden ruziën om cao vvt

Redacteur Zorgvisie
CNV, FBZ en Nu’91 hebben de onderhandelingen over de nieuwe cao vvt met FNV stopgezet. Ze vinden dat de bond vertrouwelijke informatie heeft gelekt en leugens heeft verspreid.
Ruzie - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

De afgelopen tijd onderhandelden de drie bonden over een nieuw cao vvt, maar dat proces is nu stopgezet. Eén van de redenen daarvoor is dat de voorstellen die gedaan zijn voor het cao volgens drie partijen zullen leiden tot verlies van werkgelegenheid. ‘We moeten juist trots zijn op de mensen die anderen verplegen, verzorgen of thuis bijstaan en ervoor zorgen dat medewerkers dat in goede werkomstandigheden kunnen blijven doen’, schrijven CNV Zorg & Welzijn, Nu’91 en FBZ in een bericht. ‘Randvoorwaarde voor de onderhandelingen is dat daarover open en reëel overleg gevoerd kan worden.’

Grootste cao
Dat is volgens de drie bonden nu niet het geval. Volgens hen heeft FNV informatie over de cao-onderhandelingen gelekt, terwijl daar ‘nadrukkelijke afspraken’ over waren gemaakt. Daarnaast zou de vakbond ‘aperte leugens’ hebben verspreid via social media. Ze hebben het overleg gestaakt, maar geven niet aan wat er verder nu zal gebeuren. ‘We willen dat er rust komt in de sector, met behoud van banen en zekerheid voor werknemers. De cao vvt is de grootste cao van Nederland. In de sector zijn meer dan 400.000 werknemers werkzaam. De drie werknemersorganisaties vinden het belangrijk dat mensen hun baan kunnen behouden.’ FNV heeft nog niet gereageerd.

Dossier cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim. Lees meer. 

1 REACTIE

  1. In de CAO VVT staat vermeld: Na een werkdag mag u 11 aaneengesloten uren niet werken. Wel mag deze rustperiode eens in de 7 dagen ingekort worden tot 8 uur als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken. Graag uitleg over: "als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken."

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.