Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bezettingsnorm verpleeghuizen komt eraan

Hoeveel zorgmedewerkers moeten er minimaal op een verpleegafdeling staan om de kwaliteit van zorg te garanderen? Het ministerie van VWS komt nog vóór 1 oktober met het antwoord op deze vraag als de bezettingsnorm voor de langdurige zorg gepubliceerd wordt. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).
ouderenfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Een minimumnorm voor de bezetting op

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. We zijn een beetje kort van memorie. Tot minimaal 1995 was er de Twijnstra en Gudde norm. Elke maand werd de score van zorgzwaarte gerelateerd aan de bezettingsnorm. Daarna moest alles anders, zoals altijd in Nederland, en verviel die norm. En nu gaan we er weer naar terug. En een ideetje om te bezuinigen: NZA, GAK, Zorgkantoren, ministerie VWS, allemaal organen die bezig zijn zichzelf in stand te houden waarbij de kosten-baten verhouding voor de volle 100% zoek is. We, ik niet niet maar al die anderen, geven liever 100 miljoen uit om 1 miljoen aan onrechtmatige declaraties op te sporen. Maak dat allemaal lean and mean: kleine organisaties die o.b.v. steekproeven de zaak in de gaten houden. Wordt je gesnapt op fraude dan automatisch bestuurs/directie-wissel, inclusief name and blame! Kijken of dat management er dan mee door durft te gaan.

    2. Lees alle reacties
    3. Norm kan zeker helpen omdat er enige vorm van houvast is om schrijnende situaties te benaderen.Toch zag ik liever een onderbouwd en breed gedeeld verhaal over hoe het zover heeft kunnen komen gekoppeld aan een duurzame toekomstvisie waar weer hoop uit te halen is.

    4. Personele bezetting op afdelingen verpleeghuiszorg raakt grenzen van bizar in Nederland. Weinig tot minimaal personeel op de afdeling om te voorzien in de zorgbehoefte van klanten. Ik krijg signalen dat directies het niet meer zien zitten en intussen veel geld besteden aan duur interim management in de hoop de financiele gaten nog te dichten, maar de budgetten raken op en het namaak management gaat met de centen ervan door. Wat Nederland nodig heeft ''meer geld voor de zorg'' en minder geld voor personele overhead taken en stop de belachelijke hoge beloning voor directies en hun directe management onderdanen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.